Foto: Zoran Lončarević, Nemanja Jovanović, Nemanja Jovanović

Pevač Haris Džinović, Predrag Živković Tozovac i glumice Eva Ras i Jelisaveta Seka Sablić spadaju u grupu starijih od 65 godina, a za Nova.rs komentarišu novu meru Vlade i pričaju koliko će im to sada značiti, s obzirom na to da su do sada bili konstantno zatvoreni u četiri zida.

PROČITAJTE JOŠ

Otkako je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa, i uveden policijski čas, osobe starije od 65 godina su u potpunom karantinu. Vlada Srbije je nakon više od mesec dana vanrednog stanja donela nove mere, koje se tiču najstarijih građana. Naime, od sledeće nedelje najstariji sugrađani moći će da izađu tri puta nadeljno na po pola sata, ali najdalje 300 metara od svojih domova.

Pevač Haris Džinović (69) je sa svojom porodicom od 15. marta u izolaciji, a sada kaže da će mu i te kako prijati da malo prošeta.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

„Ima vajde od toga, pa makar i na pola sata. Normalno je da čovek promoli nos malo napolje, da uzme vazduha i prošeta. Logično je da će mu prijati bez obzira na to koliko ima godina. Pola sata je pola sata, šta sad. Sigurno je dobra mera. Mogu da se pohvalim da smo moja porodica i ja u izolaciji od 15. marta do dana današnjeg. Mnogo sam ponosan na to. Nigde nismo izlazili. Imamo dobavljača koji nam dostavljaju sve, tako da ni deca, ni supruga nisu imali potrebu da izlaze. Imamo razne zanimacije i rekreacije“, rekao je Haris za naš portal.

Pevač Predrag Živković Tozovac (84) kaže da ipak neće da izlazi bez obzira na to što je to sada dozvoljeno, jer mu je u stanu bezbednije.

Foto: Zoran Lončarević

„Lepo je što su dali mogućnost penzionerima da prošetaju. Eto, izaći ću malo na balkon, kao i svakog dana. Udahnuću svež vazduh i aplaudiraću lekarima. Mogu da se krećem, ali neću napolje iako mogu. Ne plašim se, ali u stanu mi je bezbednije. Kakva šetnja“, rekao je pevač.

Glumica Eva Ras (79) smatra da je mera potpune izolacije loše uticala na nju, jer se nije kretala, a sada kaže da je poput kućnih ljubimaca jer joj je dozvoljeno da izlazi.

Foto:Zoran Lončarević

„Ja razumem da se predsednik ne razume u zdravlje, jer nije lekar. Ali, da Krizni štab, čak i kad nam je odobreno, dozvoljava da čekamo ponedeljak. Pa zašto večeras ne mogu da izađem? Zašto da čekam ponedeljak? Prosto sam uvređena, što bi rekao Šojić. Odakle ta drskost Kriznog štaba da brine o zdravlju nacije, a ne brine o zdravlju milion i sedamsto hiljada staraca. Treba da imam virus da bi o meni brinuli. Bila sam zdrava kad je korona napala. Cela Srbija se divila mojoj kondiciji u seriji „Junaci našeg doba“, a sad sam jedna oronula starica, jer ne mrdam. Šest nedelja me drže zatvorenu i sad napokon kao kućni ljubimci mogu da izađem da pišam od ponedeljka. Volela bih da sam respirator pa da predsednik malo i o meni brine. Da sam aparat za disanje, bila bih na konju“, rekla je Eva.

Glumica Seka Sablić (78) vreme provodi u izolaciji, a ovu meru je kratko prokomentarisala:

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

„No comment. Čujemo se kada budu bili bolji dani. Ako ih bude i za koga“, kratko je zaključila Seka.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.