Epidemiolog: Vlast toleriše širenje zaraze u rijalitiju

Showbiz 25. mar. 202008:30 > 02:48
Podeli:
Foto: Pritnscreen/TV Pink

Dok u Srbiji vlada vandredno stanje, koje je proglašeno 15. marta, zbog pandemije koronavirusa, epidemiološke mere, koje važe za sve građane, prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, očito nisu doprle do rijalitija.

Naime, pod izgovorom da su učesnici „Zadruge“ već izolovani, ovaj šou program nije prekinut usled vanrednih mera koje su nedavno stupile na snagu u celoj zemlji, već se nesmetano odvija i dalje.

Gledaoci ovog programa koji se emituje na TV Pink, dok sede kod svoje kuće u karantinu i izbegavaju kontakt sa ljudima, pre par dana imali su priliku da gledaju scene svađa i pljuvanja u lice, prilikom čega su učesnici izloženi bliskom fizičkom kontaktu, dok pored njih, paradoksalno, stoje momci iz obezbeđenja sa maskama na licu.

PROČITAJTE JOŠ

„Nezavisno od toga što su ti rijalitiji civilizacijska bruka i na stranu što je to sve tamo moralno nastrano, oni su sada i opasnost s medicinske tačke gledišta. Međutim, to vlast toleriše jer taj program pripada privilegovanim televizijama, koje su u rukama vlasti, tako da to samo pokazuje njihovu nedoslednost i neprincipijelnost kada je u pitanju sprovođenje mera koje bi trebalo da su iste za sve“, kaže epidemiolog Zoran Radovanović za Nova.rs.

Zoran Radovanović
Foto: Ivan Dinić/Nova S

 

Iako je u Srbiji prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen 6. marta, samo četiri dana ranije Luna Đogani je odmah po povratku iz Švedske, gde je imala nastup i bila izložena ljudima u publici, maltene s aerodroma, uskočila u rijaliti. Već u to vreme bio je potencijalno rizičan svako ko je boravio u inostransvu jer je u nekim zemljama poput Italije iz dana u dan rasla stopa smtrnosti, a virus je zahvatao sve više evropskih zemalja.

Desetak dana posle Lune, noć uoči dana kada je proglašeno vandredno stanje i njena majka Anabela Atijas pridružila se ostalim učesnicima, a sama je u jednom razgovoru sa cimerkama o svojoj novoj pesmi pričala pred kamerama kako nije uspela da snimi i spot jer je bila „mrtva bolesna“.

PROČITAJTE JOŠ

„Ako su posle 6. marta ulazili novi učesnici, pogotovo iz inostanstva, onda to jeste epidemiološki rizik, ali epidemiološke mere nisu prodrle svuda, ne odnose se na njih u rijalitiju. A zašto je to tako? Zato što imaju neki privilegovani status u okviru države“, navodi dalje epidemiolog.

Bez obzira na to što produkcija tvrdi da su zadrugari izolovani, novi učesnici nisu jedini koji mogu da im predstavljaju potencijalni rizik. Pored njih, higijeničarka Gordana Džehverović često dolazi spolja i ulazi u rijaliti, a njena ćerka je pevačica Teodora Džehverović, koja zbog posla često putuje.

Foto: E-Stock / Milos Rafailovic

 

Isto tako po njih su mogla da budu rizična i gostovanja kod Ognjena Amidžića u emisiji „Amidži šou“ gde se mešaju sa ostalim gostima iz spoljnog sveta, a i obezbeđenje koje sada ulazi kod njih sa maskama, tek nedavno je počelo da sprovodi mere zaštite.

„Pretpostavljam da će oni da se brane da ne ostvaruju fizički kontakt sa svim tim ljudima koji im dostavljaju hranu i šta već sve im je potrebno, ili to osoblje koje nosi maske, pretpostavljam da su im to argumenti, međutim, niko tu više nije zaštićen od širenja zaraze“, zaključuje Radovanović.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.