Podeli
koronavirus u srbiji
Zoran Radovanović, epidemiolog / Foto: Screenshot N1

Epidemiolog Zoran Radovanović za Nova.rs komentarisao je higijesko stanje "Zadruge", te je istakao da pored toga što učesnici ne vode računa o ličnoj higijeni, takođe predstavljaju opasnost i po mentalnu higijenu cele nacije.

S obzirom na pandemiju koronavirusa u Srbiji i svetu, ali i na vanredno stanje koje je proglašeno u zemlji, izlasci van kuće svedeni su na minimum. Pored preporučljive samoizolacije, otkazani su svi veliki koncerti, festivali i nastupi javnih ličnosti, a apeluje se na građane i da se ne okupljaju na javnim mestima, te da maksimalno izbegavaju velike grupe ljudi, kafiće, restorane i slično.

PROČITAJTE JOŠ

S tim u vezi, ljudi na Internetu su krenuli da zbijaju šale, te pojedini građani kroz smeh navode da je “Zadruga” postala najsigurnije mesto u zemlji. Međutim, da li je to istina, i da li su takozvani “zadrugari” zaista zaštićeni od virusa, kao i da li zarazu mogu da prenesu i kada napuste rijaliti?

Foto:Printscreen/Youtube/Zadruga

Kakav je slučaj bio do sada, većina učesnika rijalitija “Zadruga” svako malo napusta imanje u Šimanovcima – da li zbog diskvalifikacija, redovnog izbacivanja ili zbog gostovanja po svim mogućim emisijama televizije “Pink”, pa se onda opet po potrebi vraćaju na imanje i ponovo imaju interakciju sa ostalim ukućanima. Upravo zbog ovakve prakse, mogućnost da ukućani dobiju koronavirus postoji.

Primera radi, jedan od učesnika “Zadruge” Filip Đukić, napustio je imanje pre tri dana, da bi ga produkcija potom vratila nazad sa nekoliko kesa odeće koje je poneo sa sobom iz spoljnog sveta. I prošlogodišnja pobednica ovog rijalitija Luna Đogani, koja ponovo učestvuje u “Zadruzi”, napustila je imanje kako bi gostovala u emisiji kod voditelja Ognjena Amidžića.

Foto:Printscreen/Youtube/Zadruga

Epidemiolog Zoran Radovanović, za Nova.rs, potvrđuje da je s obzirom na sve navedene okolnosti moguće da se učesnici zaraze koronavirusom. On takođe navodi da “Zadruga”, zajedno sa učesnicima, u ovom trenutku treba da bude, kako kaže, razjurena.

“Rijaliti zagađuje mentalno zdravlje nacije. To je zločinački apsekt rijalitija. To je mnogo opasnije od svega drugog, ali koliko sam čuo, taj svet i generalno ne vodi računa o higijeni. Oni uopšte po svom intelektualnom i svakom drugom nivou nemaju higijenske navike. Tu je opasnost ne samo od korone već i od bilo koje druge bolesti. Ako ih je više od deset u istoj prostoriji, zbog mera koje su donete, to bi moralo da se razjuri, cela ta bulumenta”, govori on i dalje objašnjava:

“Mogu da zaraze jedni druge tako što izlaze i ulaze na imanje. Ukoliko ih ima i starijih od 65 godina, morali bi da sede izolovani u kućnoj izolaciji.”

Foto:Printscreen/Youtube/Zadruga

Radovanović za naš portal takođe apeluje na sve građane da tokom pandemije virusa svedu socijalni kontakt na minimum.

“U ovom trenutku, treba održavati minimum socijalnog kontakta. Ako ih je puno tamo u rijalitiju, morali bi da se raziđu, ako ih je manje, to je ipak pitanje za krizni štab. Osnovni problem za mene je mentalno higijenski”, zaključio je on za naš portal.