Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Džejms Čarls, jedan od najpopularnijih jutjubera na svetu, najavio je svoj prvi samostalni singl koji će biti objavljen sredinom ove godine.

Naime, Džejms koga na Jutjubu prati više od sedamnaest miliona ljudi, odlučio je da svoju karijeru dovede na veći nivo, te je nedavno na društvenim mrežama najavio da snima svoj prvi samostalni singl.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je ovaj modni influenser ranije objavljivao obrade pesama na Jutjubu, ovo je prvi put da će objaviti samostalni singl za koji je sam pisao i tekst.

Njegov potez ne iznenađuje fanove koji su ovo očekivali i ranije, s obzirom na činjenicu da sve veći broj influensera, instagramera i jutjubera, kako u svetu, tako i kod nas, odlučuje da uplovi u muzičke vode i započne pevačku karijeru.

Gde je u svemu tome Srbija? 

Jedan od najsvežijih primera kod nas je jutjuber Andrija Jo, koji je nedavno snimio pesmu „Oči meduze“ sa kojom se takmičio na Beoviziji.

Iako nije uspeo da pobedi i bude predstavnik Srbije na Evroviziji u Rotrdamu ove godine, Andrija je izjavio da je ovo tek početak njegove pevačke karijere, kao i da će muzikom nastaviti da se bavi i u budućnosti.

Nekoliko meseci pre njega, ali na dosta neozbiljnijem nivou, pesme je krenuo da snima i jutjuber Bogdan Ilić poznatiji kao Baka Prase.

Njegove pesme su uglavnom rep numere koje su takozvani „disstrack“, odnosno prozivke na već postojeće pevače ili kolege jutjubere koji su mu se „zamerili“.

PROČITAJTE JOŠ

Iako pevljive i sa milionskim pregledima na Jutjubu, one nisu dobar radijski materijal koji bi mogao da ga izdvoji od karijere jutjubera i preusmeri na put pravog i ozbiljnog muzičara.

Andrijina i Bogdanova koleginica sa druge strane – Ruža Rupić, već je započela izgradnju svog imena pod svetlima estradnih reflektora.

Fanovi pamtne njene početke na Jutjubu, ali je većinska javnost danas percipira kao pevačicu koja snima narodnu, pop-folk muziku.

Ipak, s obzirom na činjenicu da je zanimanje jutjubera novina na Internetu, te da će svi oni, bilo da su u Americi ili Srbiji, tek morati da se dokažu kroz godine koje dolaze – njihov „selebriti status“ kao i pevačka karijera ostaju pod znakom pitanja.