Podeli:
Foto: Ivan Dinić/NOVA S

"Satira može samo olakšati građanima autokratiju. Ali je ne može pobediti, osim ako se neki satiričar ne kandiduje za predsednika. A čisto sumnjam da bi neki od postojećih satiričara pristao da postane političar. Za pobedu nad autokratom potrebne su nam dve stvari – pametni političari u opoziciji i pametan narod koji će shvatiti gde živi razmišljajući svojom glavom. Nisam siguran da trenutno imamo te kapacitete pameti", otkriva u intervjuu za Nova.rs Draža Petrović komentarišući ulogu satire u današnjem društvu.

Satiričnu emisiju PLjiŽ, koju potpisuju Draža Petrović, Mićko Ljubičić i Voja Žanetić, od uskoro ćemo gledati na televiziji Nova S – prva epizoda nove sezone premijerno će biti prikazana danas u 21 čas. Glavni urednik dnevnog lista “Danas“, Draža Petrović, govorio je za Nova.rs o predstojećoj sezoni emisije, o svom prijateljstvu sa Vojom i Mićkom, ali i o slobodnim medijima u Srbiji danas.

PROČITAJTE JOŠ

“Novi početak za nas znači novi kanal na kome je svakako konkurencija satiričnih emisija veća na nego na N1, gde smo bili jedini sa takvom koncepcijom, ne računajući hrvatske kolege Bornu i Domagoja. Nova S je okupila srpsku državnu reprezentaciju duhovitih ljudi, satiričara, komičara, i čast je biti na istom ognjištu sa Daretom i Maretom, Kesićem, Ivanovićem. Inače, mi smo tamo na Košutnjak, gde su danas studiji Nove S, došli prvi, još pre Nove S, u aprilu 2018. godine. Tamo su tada bili samo pacovi i zmije, što bi rekao predsednik Vučić, a sada imate sve te genijalne autore. Faktički, snimamo u istom studiju, na istom mestu gde smo i počeli, samo smo pomereni na daljinskom upravljaču”, izjavio je Draža za Nova.rs i dodao:

“Za novu sezonu smo se spremali tokom celog vanrednog stanja, jer je trebalo da startujemo još 27. marta na N1, ali zbog koncepcije info kanala, ipak je iz menadžementa televizije odlučeno da sačekamo. I sačekali smo da ludilo vanrednog stanja prođe, što je možda i bolje, jer je veliko pitanje da li ćeš preterati ako se šališ dok se neki ljudi bore za život.”

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Kada je u pitanju njegovo prijateljstvo sa scenaristom Vojom i glumcem Mićkom, Draža je izjavio da je za njih trojicu ritual postao da nakon snimanja odu na, kako kaže, rebarca i krilca.

“Voja i Mićko su drugari i saradnici više od 30 godina, a ja sam tu upao kao “uljez” na predlog Jugoslava Ćosića, kada je N1 došao na ideju da pravi nekakvu emisiju gde će neka tri tipa sedeti i pričati, pomalo se i sprdati. Postojala je velika šansa da se ne uklopim u celu priču, ali smo vremenom nas trojica postali drugari, i nismo se posvađali evo već više od dve godine rada na emisiji. Plus, meni je ovo prvo autorsko iskustvo na televiziji, pre sam bio samo gost, pa sam od njih dvojice puno naučio kako se pravi jedan ovakav projekat. I još učim. Odrastao sam na Indeksovom radio pozorištu, pa je to bilo kao da odjedanput postanete basista Rolingstonsa, čiji ste fan bili od malena. Nas trojica smo se pre PLJiŽ-a poznavali površno, uglavnom sa snimanja Kesićevih novogodišnjih emsija, gde smo bili analitičari, jednaput sam bio gost Mićku u “Lekovitom šouu” na B92, za koji je Voja pisao scenario, ali smo definitivno utvrdili da među nama trojicom ima neke hemije, fizike i biologije kada smo počeli da svake nedelje pravimo emisiju. I već imamo neke rituale – volimo da odemo na rebarca i krilca posle snimanja, često odemo i u KFC na pumpi na Čukaričkoj padini. Počeli smo jedni drugima da čestitamo Nove godine, a pričamo o svemu što vole mladi duhom. Najviše ogovoramo polusvet oko sebe.”

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Kada je u pitanju sloboda medija u Srbiji,  Draža govori da je ona važna pre svega zbog građana.

“Sloboda medija nije toliko važna zbog novinara, već zbog građana, ali to je ovde predstavljeno sasvim suprotno. Ja mogu i da propadnem kao novinar. Biću dostavljač hrane ili bilo šta drugo, ali građanin koga farbaju preko medija ima velike šanse da postane idiot. I to ne svojom voljom. Međutim, naš narod većinski voli loše medije, loše televizije, lošu muziku, to je naprosto rezultat predanog rada na zaglupljivanju nacije svih režima koji su ovuda paradirali”, govorio on i dodaje:

“U Srbiji se nikada ne zna da li bi nam ponovo zatvorili redakcije, ali bojim se da vlast sada ima drugačije recepte, jer i ako ugase novine, ostaće sajt. Pa rade na ekonomskom iscrpljivanju onih koji su im trn u oku. Neće vlast zakucati vrata “Danasa”, ali sve radi da nas ekonomski urniše, pa da sami zakucamo vrata.”

O ulozi koju satira ima protiv autrokratije, Draža je izjavio da ona samo, kako kaže, može da olakša stvari.

“Satira može samo olakšati građanima autokratiju. Ali je ne može pobediti, osim ako se neki satiričar ne kandiduje za predsednika. A čisto sumnjam da bi neki od postojećih satiričara pristao da postane političar. Za pobedu nad autokratom potrebne su nam dve stvari – pametni političari u opoziciji i pametan narod koji će shvatiti gde živi razmišljajući svojom glavom. Nisam siguran da trenutno imamo te kapacitete pameti.”

Za kraj, Draža Petrović je prokomentarisao i prvu epizodu emisije “Pljiž”, koja će biti emitovana večeras, a u kojoj je Mićko Ljubičić prerušen u predsednicu Skupštine Maju Gojković.

“Mićko kao Mik Džeger PLJiŽa je u prvoj epizodi opet briljirao i atmosfera na snimanju je bila odlična, ali teško je to prepričati. Mićko je, inače, sjajan improvizator, osim što je vanserijski glumac, imitator i muzičar, pa je nama na snimanju užasno zanimljivo pošto Mićkove imitacije Voja i ja vrlo često vidimo prvi put, u studiju, kad i gledaoci. Takva je i ova imitacija Maje Gojković u prvoj epizodi na Novoj S”, zaključio je glavni urednik “Danasa” za Nova.rs.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar