Evrovizija, Eurovision, Torino, logo
Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Evropska radiodifuzna unija (EBU) poništila je glasanje žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore na Evroviziji u Torinu.

Navodno je utvrđeno da su navedene države glasale mimo pravila koja su utvrđena na Evroviziji.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada su se ovim povodom oglasili iz nacionalne televizije Crne Gore, te tvrde da ova odluka nije pravedna.

„Radi se isključivo o pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o proverenim informacijama“, navodi se u saopštenju Evrovizijskog tima RTCG.

Oni ističu da je statistički nemoguće izbeći određena ponavljanja i da tome svedoči i činjenica o glasanju grupe zemalja učesnica druge polufinalne večeri u kojoj su Švedska, Australija, Belgija, Estonija, koje su takođe ponavljale glasove.

Sa tako malim brojem zemalja u takmičenju nemoguće je izbeći određena ponavljanja, ističu Crnogorci.

„Zašto ove zemlje nisu izazvale sumnju, a jeste šest zemalja kod kojih nema tako direktnih ponavljanja, nije na nama da sudimo. S druge strane, u nekim od zemalja koje se nalaze na spisku EBU, organizator je gotovo u celosti promenio raspored bodova u finalnoj večeri i, kako nam je rečeno, nije govorio istinu u direktnom TV prenosu, kad je Martin Osterdal, izvršni producent Evrosonga, lično saopštio glasove zbog navodnih tehničkih problema tokom uključenja osoba koje saopštavaju glasove lokalnog žirija“, navodi se u saopštenju organizatora Evrovizije iz Crne Gore.

BONUS VIDEO: Veliki broj ljudi se okupio u Torinu da isprati prvo veče Evrovizije

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.