Čime se bave žene političara i koliki je njihov uticaj

Podeli:
Tamara i Aleksandar Vučić tokom inauguracije predsednika Srbije
Tamara i Aleksandar Vučić Foto:OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

Ako se vodimo onom mantrom da "iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena", onda se i supruge nekih od najpoznatijih srpskih političara mogu okarakterisati uspešnim. Ono doduše, zavisi kako i iz koje perspektive merite uspeh. Neke supruge srpskih političara su poznate javnosti, neke malo manje, ali može se reći da među njima ima "vladarki iz senke", s obzirom na to da verovatno umnogome doprinose odlukama svojih muževa.

PROČITAJTE JOŠ

TAMARA VUČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova supruga Tamara Vučić u braku su od 2013. godine, a svoj privatni život čuvaju od radoznalih očiju javnosti. Vučić iz prvog braka, sa Ksenijom Vučić, ima dvoje dece – Danila i Milicu, dok sa Tamarom ima sina Vukana.

Prva dama Srbije je diplomata, zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova.

Iako je gotovo nikad nema u medijima, nedavno se našla u centru pažnje zbog fotografije koja je kružila društvenim mrežama, a na kojoj je Tamara u društvu supruge ministra odbrane, Natašom Vulin i bračnim parom Joksimović.

Za sve vreme vladavine svog supruga, Tamara je dala svega jedan intervju za magazin “Hello”, gde je između ostalog izjavila da u Srbiji ne postoji institucija prve dame.

DRAGICA NIKOLIĆ

Kad smo kod prvih dama, ne možemo da zaobiđemo nekadašnju prvu damu, suprugu bivšeg predsednika Srbije, Tomislava Nikolića – Dragicu Nikolić.

Dragica je rođena u Kragujеvcu u skromnoj, patrijahalnoj porodici Ninković. Za Tomu se udala 1975. godinе u Trеbinju, a s njim ima dva sina – Radomira i Branislava.

Foto:EPA/THOMAS BREY

Od 1975. do 2003. godinе radila je u kragujеvačkoj “Zastavi”, a 2005. godinе se presеlila u Bеograd, gdе i danas živi i gde se posvetila humanitarnom radu.

Naime, Dragica je 2013. godine, u vreme kad je njen suprug bio predsednik, osnovala fondaciju za humanitarni rad i unapređenje kulture, a cilj njene fondacije je, kako se navodi, pomoć deci školskog uzrasta da dostignu svoj puni potencijal.

SANJA DAČIĆ

Aktuelni ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, svoju lepšu polovinu upoznao je upravo u stranci čiji je lider, a tu se i izrodila ljubav.

Kao predsednik mladih socijalista Dačić je često navraćao na Studentski trg, gde je u centrali radila Sanja, tada studentkinja italijanskog jezika i ćerka socijaliste Dragana Đakovića.

Ivica Dačić i Sanja Dačić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ivica i Sanja su i danas u braku, a njih dvoje imaju ćerku Andreu i sina Luku.

„Ona je bila protiv toga da se bavim politikom. U stvari, nije protiv, kako mi je tada pričala… Njen otac se bavio politikom, uvek joj je to bilo odvratno i rekla je da nikad u životu neće da se uda za političara. Međutim, kada je mene videla onda je promenila svoje mišljenje. Ona i danas, posle 26 godina, ima otpor da sad bude nešto mnogo prisutna u javnosti, nikad nije htela da gostuje nigde i ja to poštujem“, izjavio je jednom prilikom Dačić.

ANA STEFANOVIĆ

Ana Stefanović, devojačko Filipović, supruga je ministra policije, Nebojše Stefanovića.

Oni su u braku od 2009. godine, a imaju osmogodišnju ćerku Ninu i jednogodišnjeg sina Filipa.

Ana i Nebojša Stefanović
Ana i Nebojša Stefanović Foto:Vesna Lalić

Ana Stefanović je od 2009. do 2011. godine bila direktorka firme „Pravda press“, koja je izdavala dnevne novine „Pravda“. U januaru 2010. osnovala je firmu „Pravda plasman“, čije je vlasnišvo 2013. godine poklonila Dušanu Vuksanoviću, sa kojim je i osnovala firmu.

NATAŠA VULIN

Supruga ministra odbrane, Nataša Vulin, zaposlena je kao direktor marketinga u Color Press Group-i. Mada njena profesija ima veze s medijima, ona se ne eksponira previše, osim na događajima koji imaju veze s kompanijom u kojoj radi.

Foto: E-Stock Časlav Vukojičić

Nataša i Aleksandar Vulin su godinama u braku, a ona se nedavno, kao i Tamara Vučić, našla u društvu Željka i Jovane Joksimović.

JELENA JOVANOVIĆ

Lider LDP-a Čedomir Jovanović i njegova supruga Jelena upoznali su se u centrali DS-a, gde je Jelena radila na administrativnim poslovima, u kampanji za parlamentarne izbore 1996/1997. godine.

Foto: E-Stock/Kobra

Venčali su se 2003. godine i imaju četvoro dece.

Jelena je zajedno sa svojim suprugom vodila biznis u oblasti agrara, za koji su se vezivale brojne afere.

NATAŠA JEREMIĆ

Nataša Jeremić, supruga Vuka Jeremića, verovatno je najpoznatija među ženama političara. Naime, ona je dugo godina radila kao spikerka na RTS, a izvesno vreme je bila i urednica Dnevnika.

Nataša i Vuk Jeremić upoznali su se na prijemu u Misiji tadašnje SRJ u Njujorku 2002. godine. Ona je tada u Americi bila poslovno, a on na postdiplomskim studijima. Ipak, u vezu su ušli dve godine kasnije, da bi se 29. aprila 2006. godine i venčali.

U to vreme Nataša je bila urednica Dnevnika na RTS-u, a on savetnik Borisa Tadića. Godinu dana kasnije, Vuk Jeremić je postao ministar spoljnih poslova.

Kada je imenovan za predsedavajućeg Generalne skupštine UN (od 2012. do 2013), Nataša je sa njim otišla u Njujork, gde su proveli pune četiri godine. Tada je na godinu dana zamrzla svoju poziciju na javnom servisu.

Za vreme njihovog boravka u SAD-u, Vuk je učestvovao i u trci za generalnog sekretara te organizacije, koju je završio kao drugoplasirani.

Kada su se vratili u Beograd i pre kandidature njenog supruga za predsednika Srbije, odlučila je da da otkaz na RTS. Kako je tada rekla, ta televizija više nije ona u kojoj je radila i za nju „tamo više nema mesta“. Vuka je aktivno pratila u predsedničkoj kampanji širom Srbije.

I sama Nataša je bila na meti napada političkih protivnika. Naime, Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS-a, optužio ju je da „upravlja celokupnim narko-tržištem u Srbiji“. Nataša je zbog toga organizovala konferenciju za novinare, na kojoj se i rasplakala.

„Zgrožena sam optužbama. Nikada nisam bila u kontaktu sa narkoticima, već 10 godina, koliko se borimo da dobijemo bebu, nisam popila ni čašu vina“, rekla je Nataša tada.

Nataša i Vuk Jeremić dobili su ćerku Sofiju u aprilu 2018. godine, tačno na godišnjicu svog venčanja, nakon 12 godina borbe za potomstvo.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar