Foto: Printscreen/YouTube/RTS Zabava - Zvanični kanal/E-Stock/Aleksandar Nalbantjan/Arhiva/Andreja Damnjanović

Intervju koji je za magazin "Hello" dao Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića, izazvao je pažnju javnosti s obzirom na to da je u njemu između ostalog govorio o svojoj veridbi u Nazaretu i verenici koja ga je osvojila svojim stilom života - nevina, preobrazovana, posti, pomaže starijima, umiva se na Cveće (?!) i ne pije alkohol. Mladi Balašević je takođe naveo i da je pre nego je upoznao Nikolinu radio stvari "koje nije smeo" i da je postio samo "posle mamurluka". Iz izrečenog se može zaključiti da je Aleksa upoznavši Nikolinu postao verski fanatik, a kad su u pitanju poznata imena, svakako nije jedini.

PROČITAJTE JOŠ

Pevačica Seka Aleksić već godinama unazad praktikuje hrišćanski način života i veoma često ističe svoje poštovanje pravoslavnoj veri, zbog čega često i biva kritikovana na društvenim mrežama.

Poslednji put javnost ju je osudila kada je tokom vanrednog stanja usled epidemije koronavirusa pozivala ljude na pričešće i odlazak u crkvu.

„Kad odustajem od pričesti radi virusa, kako bi onda život dali za Hrista „, napisala je Seka na društvenim mrežama, pa nakon osuda u svoju odbranu dodala:

„Ljubav prema Hristu je moje pravo“, prekorivši tako sve koji se ne slažu sa njom.

View this post on Instagram

??????

A post shared by SEKA ALEKSIĆ (@seka_aleksic) on

Osim toga, Seka Aleksić čita pravoslavnu literaturu, koju često preporučuje pratiocima na društvenim mrežama, a u opisu njenog Instagram profila stoji citat oca Tadeja „Kakve su ti misli, takav ti je život“.

Seku su takođe osuđivali da je dvolična i zbog njenih stavova o homoseksualnim parovima, s obzirom na njenu religioznost, povodom čega se pevačica javno oglašavala na Instagramu.

„Ako ste vernik, kao što govorite, onda znate da je sve ljude koji hodaju zemljom stvorio Bog. Nisam im ja određivala seksualna opredeljenja. Ljude delim isključivo na dobre i loše! Ne sudim i ne osuđujem nikoga, jer je to strašna stvar. Kao vernik, to biste morali da znate“, istakla je Seka tada, pa dodala:

View this post on Instagram

Noć je najprikladnija za molitvu jer je ona tada dvostruko jača. Tada, u mraku koji nam je podaren da se smirimo, stišamo, nađemo mir i spokoj u sopstvenoj duši, molitva je ta koja nam pruža utehu i spas. Koliko li je samo divno završiti svoj dan u tišini noći uz svete reči… Molitva poseduje čudotvorne moći a ne sumnjajući u njih, samo verujući – neobjašnjiva isceljenja i čuda su mogući. Nauci su poznati slučajevi kada su se pacijenti izlečili molitvom od raka u poslednjoj fazi. Za Boga je naše nemoguće moguće. Molitva je tamjan najmirisniji Bogu, najsigurniji most za prelaz preko iskušenja talasa života i neoboriva stena svih koji veruju. A posebna je njena moć kada se ljudi udružujući izgovaraju iste reči, u isto vreme, zajedničkom snagom – oni uzdižu um i srce Bogu i zajedno uzleću u horove anđela. U društvu naša molitva treba da je nečujna, jer najveća su čuda činjena u tišini. Zato, neka nam srce kuca molitvu i neka je oseti svaki delić našeg tela, a u prostoriji da se čuju jedino tihe reči "…da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje… da bude volja Tvoja i na zemlji, kao što je na nebu…" Molitva kada je naš um udubljen u molitvene reči, ulažući svu silu svoje ljubavi doseže do Božijeg trona. Budimo glasniji u toj tišini nakon aplauza – molimo se. Pozivam vas, večeras i svako veče u 20:05, nakon aplauza našim lekarima, snagom svoje volje i svom snagom svog duha da se ujedinimo u molitvi "Oče naš", "Bogorodice djevo" i "Psalm 50", da budemo deo blaženstva. Moć zajedničke molitve je neopisiva, jer se sav priliv molitve umnožava. Zamislite da se cela planeta moli u isto vreme… I Bog će poslušati svaku od tih molitvi. Svaku našu reč večeras Bog će čuti. Tu je snaga, tu je radost. Tu je spas. Gospod je s nama. Amin! ???? #ostanikodkuće @okksrbija

A post shared by SEKA ALEKSIĆ (@seka_aleksic) on

„Sigurna sam da kao vernik znate šta je Isus rekao na Gori: ‘Ne sudite, da ne budete osuđeni!’ Zar da se petljam nekome u život i opredeljenost, ja koja sam isto grešna? Zar mislite da će vas kada odete pred Strašni sud pitati zašto je taj i taj gej? Neće! Pitaće vas šta ste vi učinili loše i zašto“, poentirala je ona.

View this post on Instagram

?

A post shared by SEKA ALEKSIĆ (@seka_aleksic) on

Inače, Seka Aleksić ima dva sina – Jakova, kome je ime dala po starozavetnom proroku, inače trećem patrijarhu jevrejskog naroda, s kojim je Bog načinio zavet i Jovana, kome je ime dala po porodičnoj krsnoj slavi Sveti Jovan.

Pored toga, Seka često posećuje pravoslavne manastire, u kojima je, kako kaže, pronašla mir.

Još jedna pevačica koja je pozivala ljude na pričešće tokom vanrednog stanja, zbog čega je bivala osuđivana je Aleksandra Radović, koja takođe često ističe svoje verske stavove na društvenim mrežama.

„U poslednje vreme je i previše ovako ružnih, bezbožnih i drskih komentara na temu SPC i Svetog Pričešća. Ko ste vi da određujete šta Crkva treba, a šta ne, pritom ne znajući ono elementarno o liturgijskom životu hrišćana? Treba da se stidite svojih reči, jer ste Vi ti koji vređaju“, napisala je Aleksandra na Tviteru.

Foto:Filip Krainčanić

Ovo svakako nije prvi put da pevačica javno iskazuje svoja verska uverenja, naprotiv. Ona često objavljuje Tviter statuse verske sadržine, posebno tokom pravoslavnih praznika, a zanimljiv je i detalj da tvituje isključivo na ćirilici.

Kada se govori o javnim ličnostima u kontekstu verskog fanatizma, neizostavno je pomenuti glumicu Ivanu Žigon.

Naime, osim što je udata za bivšeg iskušenika manastira Prohor Pčinjski, Grigorija Brkovića, kome je „da“ rekla na Vidovdan 2006. godine i sa kojim ima sina Stevu, Ivana Žigon je veliki patriota.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Zabava – Zvanični kanal

Ona je 2005. godine osnovala hor dece iz enklava Kosova i Metohije „Kosovski božuri“, koji čine 15 najtalentovanijih učenika škola iz enklava: Orahovac, Velika Hoča, Priština, Goraždevac, Gračanica, Kmetovce, Letnica, Kosovka Mitrovica.

Takođe je predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva od 2002. godine, čije poduhvate za pomoć Kosovu i Metohiji predvodila, a organizovala je i „Dane kulture Kosova i Metohije“ u Moskvi.

Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović nije baš verski fanatik, mada ističe koliko poštuje pravoslavlje, a kako je dobro poznato, ona ima i svog duhovnika, Stefana Šarića, čijoj je ceremoniji imenovanja za episkopa prisustvovala.

Svetlana Ceca Ražnatović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ceca redovno posti za pričest i posećuje sve veće verske liturgije, a kako poštovanje vere i patriotizam nekako uvek idu zajedno, Ceca i taj momenat često ističe, te je zbog toga mnogi nazivaju „srpskom majkom“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (7)