Borba protiv rasizma i podrška ženama: Crna ikona Bijonse puni 40 godina

Showbiz 03. sep. 202112:36 > 12:38
Podeli:
Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Bijonse Džizel Nouls - Karter, koja sutra puni 40 godina, američka je ritam i bluz - pop pevačica, tekstopisac, kompozitor, muzički producent, glumica i plesačica. Muzikom je počela da se bavi još od detinjstva. Prve veće muzičke uspehe je postigla krajem devedesetih godina dvadesetog veka kao glavni vokal grupe Destinis čajld, jednom od najuspešnijih ženskih grupa svih vremena. Danas važi za najveću crnu ikonu u SAD.

Bijonse je jedan od najuspešnijih izvođača svih vremena, sa preko 118 miliona prodatih primeraka albuma i singlova. Za svoj uspeh 2000-ih godina Bijonse je od Američkog udruženja diskografskih kuća dobila titulu Izvođača sa najviše zvaničnih sertifikata, a od časopisa Bilbord titule Top radio izvođač i Top ženski izvođač decenije. Pevačica je takođe izvođač sa najviše nominacija u istoriji Gremi nagrada – ima ih 70, i drugi najnajgrađivaniji ženski izvođač sa 24 nagrade.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednjih godina karijeru je posvetila borbi za prava žena i tamnoputih Afromaerikanaca, što ju je učinilo najvećom crnom ikonom u SAD i svetu.

Lemonade – 2016. godina

Da je došlo do novog poglavlja u njenoj karijeri, Bijonse je tada najavila u februaru 2016. godine, objavljivanjem nove pesme „Formation“, čiji tekst govori o pokretu „Životi crnaca su važni“ i policijskoj brutalnosti u SAD-u. Spot sadrži scene poplavljenog Nju Orleansa nakon uragana Katrina posle kojeg je tadašnji predsednik Džordž Buš optužen za „nebrigu o crnom stanovništvu“. Takođe, prikazani su policajci pod punom opremom, koji na kraju snimka podignu ruke kao da se predaju, a onda se kamera okrene prema grafitu na zidu na kojem piše: „Prestanite da pucate u nas“.

„Lemonade“ je premijerno prikazan u aprilu 2016. godine u formi jednočasovnog filma na HBO kanalu. U pesmama peva o prevari, izdaji, opraštanju i pomirenju, što fanovi povezuju sa nagađanjima da je njen muž Džej Zi godinama varao sa drugom ženom. Ali, ovo je takođe i snažan omaž tamnoputim ženama u Americi, priča o njihovom iskustvu, o njihovom svakodnevnom preživljavanju u mizoginom svetu gde ih marginalizuju ne samo belci, već i tamnoputi muškarci.

Iste godine, njen nastup na poluvremenu SuperBola izazvao je oprečne reakcije zbog činjenice da je imitirala „Crne pantere“ i navodno napravila performans pun „obrnutog rasizma“ – dok su jedni rekli da je dala lekciju iz istorije građanima Amerike, drugi su smatrali da je fetišizovala rasizam i poslala snažu poruku protiv policije i za bojkot vlasti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar