Foto: Arhiva

"Nije poenta u tome da je ona izgledala starije. Zašto on nije proverio koliko ona ima godina? To je zloubotreba moći. On sebe zapravo predstavlja sada kao žrtvu. To se zove zamena teza. To je ono što radi i naš predsednik Aleksandar Vučić. To je jako popularno kod muškaraca. Zamena teza je jedan klasičan način spinovanja. Ovo što Baka Prase radi, rade i političari", ističe u razgovoru za Nova.rs psihoterapeutkinja Lidija Vasiljević u vezi sa temom koja je zadnjih dana uzdrmala javnost, a tiče se jutjubera Bogdana Ilića, poznatijeg kao Baka Prase, i maloletne devojčice koja je s njim stupila u intimne odnose.

PROČITAJTE JOŠ

Jutjuber Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase, našao se u žiži interesovanja kada je javno priznao da je maloletnoj devojčici slao eksplicitne poruke, a potom je i pozvao u svoj stan i sa njom imao odnose, pravdajući se da u tom momentu nije znao da ona ima samo 14 godina.

Naime, on je u svom video klipu opisao situaciju zbog koje ga je deo javnosti dodatno osudio, navodeći da ga je tinejdžerka slagala za godište.

Baka Prase je nakon ovog priznanja, predstavivši se žrtvom, dobio podršku, uglavnom svojih obožavatelja. On je takođe zapretio da će podneti krivičnu prijavu za sve koji su ga optužili za pedofiliju, iako je u svom klipu to i sam priznao.

Ipak, među kosrisnicima društvenih mreža, našli su se i oni koji osuđuju maloletnu devojčicu koja je bila intimna s jutjuberom navodeći kako je sama kriva što je pristala na ovakav čin, a uz to dodaju da, iako ima samo 14 godina, izgleda znatno starije.

Ovim povodom pozvali smo psihoterapeutkinju Lidiju Vasiljević, koja je kao stručnjak ovu situaciju ocenila kao devalvaciju vrednosti i prikrivenu mizoginiju.

„Ovde se ponovo radi o okrivljavanju žena. Prvo, naravno da je on na meti, kao i svaka javna osoba, za šta su opet mediji krivi što toliko forsiraju osobe koje se bave bilo kakvom vrstom javnog posla, kao što je i njegov. Mediji su ga lansirali, i to je izavalo interesovanje devojčica. Činjenica da ga brane govori o devalvaciji vrednosti, manje-više prikrivenoj mizoginiji. Žene se konstantno krive. To je na nivou toga da se u crnoj hronici vesti koje se tiču ubistva žena, romantizuju na nivou ‘ubio zbog ljubavi’. Pravim poređenje, jer se ženama vraća odgovornost“, rekla je Vasiljević na početku razgovora za Nova.rs.

Ona dalje navodi da osoba od 14 godina nema dovoljno razvijenu svest o donošenju odluka, te da je neadekvatno orkiviti je zbog toga što je pristala na odnos sa Bogdanom.

Foto: Pritnscreen/youtube

„Užasno je važno reći da nije slučajno da je zakon takav da maloletne osobe ne snose punu odgovornost za svoje postupke. Upravo zato što su maloletne. Tako da, ovo što on pokušava da uradi je potpuno nerazumevanje pojmova. Kriviti nekoga za šta ga zakon ne okrivljuje je neadekvatno. Kad neko ima 14 godina, nema zrelu svest, ne ume da proceni situaciju, bez obzira na to što je ona nešto htela i trudila se da deluje starije. To je zbog toga što je ona nezrela i zaluđena načinom na koji mediji predstavljaju Baku Praseta. Njemu je dužnost bila da se raspita koliko ona ima godina. To bi svaka normalna osoba uradila. I mediji koji spinuju ovo su saučesnici“, rekla je psihoterapeutkinja Vasiljević.

S obzirom na to da su se na društvenim mrežama pojavile fotografije pomenute devojčice, uz koje se navodi da ne izgleda kao neko ko ima 14 godina, Lidija ističe da u ovom slučaju njen fizički izgled nije tema. Problem ovakvog tipa je mnogo veći.

Foto:Printscreen /Youtube/Baka Prase

„Nije poenta u tome da je ona izgledala starije. Zašto on nije proverio koliko ona ima godina? To je zloubotreba moći. On sebe zapravo predstavlja sada kao žrtvu. To se zove zamena teza. To je ono što radi i naš predsednik Aleksandar Vučić. To je jako popularno kod muškaraca. Zamena teza je jedan klasičan način spinovanja. Ovo što Baka Prase radi, rade i političari. On je čovek koji koristi ovu tehniku – zamenu teza, okrivljući žrtvu, koja nije samo njegova, već i medija i sistema, koji umesto da sprečava, on pojačava neadekvatne želje i potrebe maloletnih osoba. A to je da svoju vrednost potvrđuju tako što će biti u odnosu sa nekim ko je popularan. Tome bi trebalo postupiti psihoedukativno i kritički. Ovo što se radi ne pomaže nijednoj drugoj devojčici u budućnosti da to uradi, nažalost“, priča ona.

Ilić se u svojim novim klipovima koje je snimao nakon incidenta pravda za svoj potez, što je ona ocenila kao „pranje“ od odgovornosti, jer je verovatno i sam svestan svoje greške.

„Sada se pere on od odgovornosti, peru se mediji i društvene mreže. Problem je u tome da ne može maloletna osoba biti odgovorna na taj način. Ne može ona biti kriva za to. Ona je prihvatila trend, jer da možda nije prihvatila, ne bi je društvo prihvatilo. Ona radi ono što mora nažalost u ovom sistemu devalviranih vrednosti“, kaže psihoterapeutkinja i dodaje:

„To je skandalazno. On se ponaša isto kao i neki ljudi koji su odgovorni za neke bitnije stvari. On se ponaša u skladu sa ovim vremenom i nije jedini. On je odraz ovih vrednosti koje se sada forsiraju. Optuživanje te devojčice sada je isto kao i kada se optužuje žrtva silovanja da je izazvala nekog. Devojka bude napadnuta i prvo pitanje koje postave u policiji je: ‘Zašto si morala da obučeš tu kratku suknju?’. Konstantno se traži način da se žene okrive, umesto da se okrive predatori. To je predatorsko ponašanje. Njemu se nudi neko ko nema dovoljno razvijenu svest, a on umesto da odbije, prihvata. Zaključak je da se on problematično ponaša“, poentirala je Vasiljević.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare