„Senke nad Balkanom 2“ najbolja serija na festivalu FEDIS

Film 01. okt. 202007:28 > 09:48
Podeli:
senke nad balkanom
Foto: Promo

Igrana serija "Senke nad Balkanom" - druga sezona, proglašena je u sredu za najbolju na Festivalu TV drama i serija FEDIS i osvojila Zlatnu Antenu na svečanosti u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda.

Pročitajte još:

Dragan Bjelogrlić, osim kao producent i autor „Senki“, odneo je pobedu i za najbolju glavnu mušku ulogu u seriji „Tajkun“, ali se nije pojavio na svečanosti da primi nagradu „Ljubiša Samardžić“.

Time je istisnuo kolege iz konkurencije – Tihomira Stanića („Delirijum tremens“), Miloša Bikovića („Južni vetar“) i Andriju Miloševića („Slatke muke“).

Nada Šargin je prema oceni žirija ostvarila najbolju glavnu žensku ulogu u mini seriji o slučajevima krađe beba – „Kalup“, u produkciji Monte Royal Pictures, Telekoma i RTS-a i primila je priznanje „Milena Dravić“.

„Veoma sam zahvalna Vuku Ršumoviću koji mi je dodelio ovu tešku, ali zahvalnu ulogu kao i producentima koji su odabrali da rade ovako važnu temu i u igranom programu, i posvećujem ulogu svim ženama koje misle, osećaju, sumnjaju ili znaju da im se ovako nešto dogodilo“, rekla je Šargin, koja je u konkurenciji imala Anitu Mančić („Delirijum tremens“), Hanu Selimović („Tajkun“) i Dubravku Mijatović („Žigosani u reketu“).

Vesna Trivalić u seriji „Senke nad Balkanom“, Foto: Promo/Aleksandar Letić

Reditelj i scenarista Goran Marković osvojio je Zlatnu Antenu za najbolju režiju mini serije „Delirijum tremens“, nastale prema njegovom pozorišnom komadu koji se dugo igrao na sceni Beogradskog Dramskog pozorišta, sa pokojnim Predragom Ejdusom u glavnoj ulozi.

Foto: Promo

„Ono što je posebno zanimljivo je da poslednjih godina TV serije polako zauzimaju mesto kinematografiji, sve su ozbiljnije u produkcionom i umetničkom smislu, i ponekad je zaista veliko zadovoljstvo kada možete nešto da produžite na deset nastavaka, a ne da se borite za svaku sekundu da uđe u tih sat i po filma“.

Ova serija je osvojila i nagradu za najbolji kostim Suzana Gligorijević.

Gordan Kičić, Kaluđer u seriji „Senke nad Balkanom“, Foto: Promo/Aleksandar Letić

Osim nagrade za najbolju seriju u protekloj sezoni 2019/2020, istorijska triler priča „Senke nad Balkanom 2“, u produkciji kuća „United Media“ i „Cobra film“, odnela je i Zlatnu Antenu za najbolju žensku epizodnu ulogu – Vesna Trivalić.

Foto: Promo

Trivalić je dobila možda i najveći i najduži aplauz večeri, a imala je jaku konkurenciju od koleginica – Jasna Đuričić („Grupa“), Gorica Popović („Švindleri“) i Bojana Maljević („Dug moru“).

„Mislim da je ovom podelom Bjela moj put malo skrenuo, jer sam prvi put u karijeri imala ovakvu vrstu odgovornosti, a moja Draginja u seriji jeste izmišljen lik, ali je i posveta svim ženama koje su se borile u Drugom svetskom ratu“.

Foto: Promo/Aleksandar Letić

Zlatnu Antenu za celokupan opus u TV dramama i serijama otišao je u ruke Svetlani Bojković.

Kako su naveli na manifestaciji, Bojković u svojoj bogatoj karijeri je ostvarila više od 120 uloga na malom i velikom ekranu – TV drame, TV filmovi, serije, a sa svim rolama u pozorištu i radio dramama, imala ih je čak – 260!

Foto: Promo

„Verovatno ne bih prestajala da se zahvaljujem svima ako bih sada krenula, jer ceo moj sračunati bilans uloga je ostvaren kroz protekle 52 godine“, izjavila je Bojković i dobila ogroman aplauz u sali.

Podsetila je glumica da je karijeru počela na televiziji sa serijom „Čedomir Ilić“, da bi paralelno snimala i seriju „Kuda idu divlje svinje“ u Hrvatskoj.

Foto: Promo/Aleksandar Letić

„Na žalost mnogi reditelji i glumci sa kojima sam dosta radila nisu više među nama, ali ja ih sve nosim duboko u sebi, kao da su tu“, podvukla je laureatkinja.

Glumac prisutan u nekoliko serija istovremeno – Ivan Đorđević Džudi, osvojio je nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu za rolu poremećenog ubice u seriji „Tajkun“ i tako pobedio kolege sa liste – Gorana Bogdana („Senke nad Balkanom“), Bogdana Diklića („Južni vetar“), Ljubomira Bandovića („Južni vetar“).

Foto: Promo/Aleksandar Letić

Serija „Tajkun“ je upravo i za najbolju fotografiju osvojila nagradu – Radan Popović, (kao najbolji direktor fotografije).

Takođe za ulogu poremećenog lika, Zlatnu Antenu za Glumačko otkrovenje godine dobio je Filip Đurić za odlično odigranu ulogu u seriji „Grupa“, koja je osvojila Zlatne Antene i za najbolji originalni scenario – grupa autora od barem sedam scenarista, i za najbolju montažu – Aref Zaabi.

Foto: Promo/Aleksandar Letić

POGLEDAJTE I SERIJU:

„Senke“ su osvojile i Antenu za najbolju muziku, a laureat Manjifiko se javio putem video poruke iz Slovenije i izrazio veliku sreću što je proglašen za najboljeg.

Kriminalistička serija „Južni vetar“ osvojila je nagradu za najgledaniju seriju, u produkciji „Režima“, „Arhangel studija“ i RTS-a.

Za najbolji glumački par su proglašeni Luka Raco i Olja Lević za telenovelu „Igra sudbine“ prema licenci, dok je najpopularnija TV serija iz regiona – „Drugo ime ljubavi“ TV Nove iz Hrvatske.

Produkcija serija u Srbiji je sve veća, u ovoj konkurenciji žiri je birao imeđu čak 22 snimljene i emitovane serije, a trenutno se u zemlji snima gotovo dvostruko više.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar