Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Pevačica i glumica Selena Gomez poslala je privatnu poruku vlasniku Fejsbuka Marku Zakerbergu kojom mu skreće pažnju na rasistički sadržaj i lažne informacije na toj mreži, a poruku je u petak uveče objavila na svom Instagramu.

Osim Zukerbergu, pisala je i izvršnoj direktorki Fejsbuka Šeril Sandberg, a molila ih je da se pozabave mržnjom, lažnim informacijama, rasizmom i netrpeljivosti na njihovim platformama.

„Prošlo je neko vreme otkako smo seli za isti sto. Imamo ozbiljan problem. Fejsbuk i Instagram koriste se za širenje mržnje, lažnih informacija, rasizma i netrpeljivosti. Pozivam vas oboje da nam pomognete to zaustavimo“, napisala je.

Pozvala ih je da ugase grupe i blokiraju korisnike koji šire govor mržnje i lažne informacije i promovišu nasilje. Posebno je zabrinuta oko lažnih informacija o izborima.

„Naša budućnost ovisi o tome, ovo je izborna godina. Ne možemo dopustiti lažne informacije o glasanju. Mora postojati provera činjenica i odgovornost. Nadam se da ćete se javiti što pre“, dodala je.

Foto: Instagram / Selena Gomez

Poruku koju je poslala podelila je sa svojih 193.000 pratilaca na instagramu nakon što su brojne poznate osobe poput Kim Kardašian i Naomi Kembel u sredu bojkotovale Instagram.

„Netačne informacije koje se dele na društvenim mrežama ozbiljno utiču na predstojeće izbore i podrivaju našu demokratiju i imaju ozbiljan uticaj na društvo“, navodi u priopštenju Kim Kardašian, koja se priključila pokretu u okviru kampanje #StopHateforProfit, a pokrenuli su je borci za ljudska prava u Americi.

„Ne mogu stajati po strani i ćutati dok razne platforme dopuštaju da se i dalje na njima šire govor mržnje i dezinformacije“, napisala je rialiti zviezda.

Sa 188 miliona sledbenika na Instagramu, Kardašian ima jedan od 10 najpraćenijih računa na svetu koji je u sredu „zamrzla“ na 24 sata.

Uz nju su se za bojkot aktivnosti na društvenim mrežama odlučili Leonardo DiKaprio, Saša Baron Coen, Keri Vašington, DŽenifer Lorens, Keti Peri i Naomi Kempbel.

Glumac Ašton Kučer, koji na društvenim mrežama ima više miliona pratitelja, pridružio se bojkotu i poručio: „Ove platforme nisu stvorene da bi širile mržnju i nasilje“.Organizatori kampanje #StopHateforProfit, koja je pokrenuta u junu, optužuju Fejsbuk i Instagram da ne čine dovoljno da bi sprečili govor mržnje i širenje lažnih informacija.

Grupa je posebno usmerfena na Fejsbuk, u čijem su vlasništvu Instagram i Votsap, a prošle je godine kompanija je ostvarila profit od 70 milijardi dolara, prenosi index.hr.

„Sve su nam bliže izbori, koji bi mogli biti jedni od najvažnijih u američkoj istoriji“, kaže se u saopštenju grupe i dodaje da su „kozmetičke izmene koje je napravio Fejsbuk opasno udaljene od onoga što je potrebno učiniti da bi se zaštitila demokratija“.