Rundek: Živim na kolektivnoj farmi, proizvodim svoj hleb

Podeli:
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Legendarni muzičar otkrio je svoja razmišljanja o pandemiji, kao i to kako provodi vreme tokom novog karantina.

Prošlu godinu, koju mnogi žele da zaborave što pre, muzičar Darko Rundek okončao je izdavanjem novog albuma „Brisani prostor“.

Pandemiju korona virusa Rundek je posmatrao iz jednog malog mesta na ostrvu Braču, gde je i nastao novi album. Ipak, na tom mestu se nije mogao zadržati toliko dugo, pa je otišao u Francusku, odakle je dao ekskluzivni intervju za „Avaz“.

Ispričao je kako je izgledalo putovanje od Hrvatske do Francuske zbog kovida.

PROČITAJTE JOŠ

–  Pripremio sam negativan test na kovid-19, na engleskom, isprintan u tri primerka, ali me niko za njega nije pitao. To je lepa ruta, Ljubljana – Venecija – Verona – Genova, pa sam prespavao u hotelu u Savoni. Fin hotel, u luci, niske cene – vansezonske i pandemijske. Posle osam u Savoni – pustoš. Ni psa. Francuska je velika i raznolika zemlja, lepa sa i bez korone. Ja sam sad u pokrajini Seven, brdovit kraj iznad Provanse. Ima veliki nacionalni park u blizini. Učestvujem u životu jedne kolektivne farme, koja, osim što se većinom sama prehranjuje, proizvodi hleb, zimnicu i pivo. Sve je organsko – ispričao je Rundek.

Foto:Marko Prpic/PIXSELL

Komentarisao je koliko je korona promenila njegov život privatno, a koliko, prema njegovu mišljenju, svet.

– Privatno, susrećem se s manje ljudi, s nekim novim refleksima distance. A što se sveta tiče, on više nije mogao nastaviti kuda je krenuo, iscrpljujući život na ovoj ograničenoj planeti, pa je korona prvi, sad već svima vidljivi, znak urušavanja koji je u toku. Vežite pojaseve. Slećemo, a nigde piste!

Nedavno je Darko Rundek proslavio 65. rođendan. Otkrio je kakve ga misli zaokuplaju kada razmišlja o starosti.

–  Još sam u dobroj formi, ali znam da me ne čeka bolja. Imam dojam da vidim šire i mirnije. Polako odlaze s ovog sveta ljudi koje sam poznavao.

Darko Rundek/Foto: Printscreen/Facebook/Darko Rundek Official

Progovorio je i o političkim događajima usled pandemije.

– Ne znam. Levo-desne ili nacionalističke su, stvarno, nebitne u odnosu na globalne pretnje, ali da bismo na te pretnje odgovorili bez haosa i bezakonja, nužne su velike promene, za čiju realizaciju će trebati mnogo političkog takta. Preći s kulta rasta na kontrolisano smanjivanje, s masovnog uvoza na lokalno, s eksploatacije prirode na poštovanje, povezivanje i traženje ravnoteže, neće biti jednostavno, ni lako.

Na kraju je otkrio kojih pet pesama smatra najznačajnijima na rok sceni bivše Jugoslavije.

– „Mi nismo sami“, „Pristao sam biću sve što hoće“, „Sunce“, „Kao da je bilo nekad“, „Rusija“. Ovo je iz rukava, drugi put bi bilo drugih pet – zaključio je Rundek.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar