Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

To je da je Vudi Alen zlostavljač, psihopata i seksualni predator nije nova vest. Takve glasine prate ga već skoro trideset godina. Ni seks skandal koji je potresao njega i njegovu porodicu nije nov. Ono što, međutim, u 2021. godini jeste novo, je činjenica da živimo u takozvanoj Kencel kulturi i da je produkcija HBO lansirala novu dokumentarnu seriju "Allen vs Farrow".

PROČITAJTE JOŠ

Priča stara kao Biblija otprilike glasi ovako – Vudi je oženio usvojenu ćerku svoje devojke pre dvadeset i nešto godina. S početka devedesetih, Mia Farou je pokrenula slučaj protiv njega, u kom ga je optužila da je zlostavljao njenu drugu ćerku Dilan, dok je ona imala sedam godina. Išli su na sud, parnica je trajala jako dugo i bila je bespoštedna i teška, i sud je na kraju odbacio te optužbe. Smatrali su da je Mia orkestrirala maloletnu Dilan da kaže šta je trebalo da kaže, odnosno, da optuži svog oca.

Međutim, x,y godina kasnije, ova porodična tragedija ponovo je postala centralna vest svetskih medija, i to zahvaljujući dokumentarnoj seriji HBO produkcije „Allen vs Farrow“. Početak serije, sasvim jasno, pokazuje Vudija Alena kao apsolutnog perverznjaka koji ni najmanje ne vodi računa o svojoj deci. Prva epizoda prikazuje i trenutak rastanka Mie i Alena, te pokušaje porodice Farou da dokaže da je Vuli Alen, genije, zapravo bolesnik.

Da li film ima ikakvog smisla? Pa i ne baš.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Autori filma su u startu zauzeli stranu i gledalac nema prilike da čuje drugu stranu priče, uprkos činjenici da je sud odbacio optužbe protiv Alena. Smatraju pojedini kritičari, takav narativ uništava verodostojnost serije. Postoji i drugi problem, a on leži u tome da se sve ponovo vrti u krug. Baš kao i pre mnogo godina, Vudi Alen je negirao ove optužbe i tvrdi da mu se Mia Farou sveti zbog prevare.

Serija je prikazala loše istraživačko novinarstvo još u prvoj epizodi. Ne predočava nam ništa novo, već se populistički naslanja na Kencel kulturu i prava žena, zbog čega će se, između ostalog, priča o seriji i popeti na naslovne strane novina. Istina o tome šta se zapravo dogodilo, i dalje lebdi u vazduhu.

Sve je ostavljeno na nama da procenimo.

Seriju u Srbiji možete pratiti na striming platformi HBO GO.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.