Najskuplji spotovi svih vremena snimljeni su pre 30 godina

Podeli:
Foto: Printscreen

Verovali ili ne, najskuplji spotovi u istoriji su snimljeni davnih '80-ih i '90-ih godina. Razlog je verovatno taj što je usled hiperprodukcije modernog vremena cena spotova niža, te je danas mnogo lakše, pa samim tim i jeftinije snimiti neke ekstravagantne scene. Posebno je zanimljiva činjenica da se u top pet najskupljih spotova svih vremena nalazi svega troje izvođača, od kojih bar dvoje možete da pogodite.

Majkl Džekson: „Black or White“ – 7,2 miliona dolara

Džekson je bio pionir u stvaranju video spotova, a od njih je često voleo da pravi kratke filmove. Spot za „Black or White“ snimljen je 1991. godine. Originalna verzija traje 11 minuta, a tada je koštao čak 4 miliona dolara.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je to prvi singl sa albuma „Dangerous“ i morao je da ostavi trag. Televizijsku premijeru je imao istovremeno u 11 zemalja sveta, i tada ga je navodno gledalo 500 miliona ljudi.

Madona: „Bedtime Story“ – 8 miliona

Singl, kao ni ceo album „Bedtime Stories“ nije postigao mnogo veliki uspeh te 1994. godine. Spot je delimično snimljen u futurističkom maniru, a Madona je menjala izgled nekoliko puta, pa se pojavljuje i kao trudnica iz čijeg stomaka izlaze bele golubice.

Koautorka pesme je bila Bjork, što se čuje u singlu, a njen uticaj može da se vidi i u spotu.

Madona: „Die Another Day“ – 8,3 miliona

Za istoimeni Bond film iz 2002. godine, u kome je imala sporednu ulogu, Madona je snimila glavnu pesmu. U spotu se pojavljuje u ulozi Bonda. On obiluje scenama iz filma, ali su neki novi kadrovi snimljeni sa glumcima.

Takođe, postoje i scene u kojima se Madona bori sama sa sobom, na šta je verovatno otišlo dosta novca. Tada se radilo o ukupnom iznosu od 6,1 miliona dolara, što danas iznosi oko 8,3 miliona. Iako je neki nazivaju najgorom Bond pesmom ikada, spot je bio nominovan za Gremi.

Madona: „Express Yourself“ – 9,8 miliona

Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikada snimljen. Madona je bila jedina koja je uspela da potroši pet miliona na jedan spot.

Video je režirao Dejvid Finčer, danas slavni reditelj koji je bio nominovan za Oskara za filmove „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“ i „Društvena mreža“.

Majkl Džekson i Dženet Džekson: „Scream“ – 11,2 miliona

Najskuplji spot svih vremena je spot za pesmu „Scream“ Majkla i Dženet Džekson snimljen 1995. godine. Reč je o spotu u kome su brat i sestra u svemirskom brodu, zabavljaju se, ali su istovremeno i ljuti zbog načina na koji ih mediji tretiraju.

Raskošna produkcija tada je koštala sedam miliona dolara, dok se, uz inflaciju, ta cena poslednjih godina kreće oko 11,2 miliona dolara.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar