Džo Bajden, Maraja Keri i Metalika Foto:EPA-EFE/BONNIE CASH/Nancy Kaszerman / Zuma Press / Profimedia

Metalika i Maraja Keri predvodili su muzičare na "Global Citizen" festivalu, na kojem su se prikupljala sredstva za borbu protiv siromaštva i klimatskih promena, a na kojem se videovezom obratio i američki predsednik Džozef Bajden.

Šest sati dug festival je na svom 10. izdanju doveo hiljade posetilaca u njujorški Central park, a sestrinsko izdanje održalo se u Akri, prestonici Gane, gde su nastupali muzičari poput Ašera i Stormzija.

PROČITAJTE JOŠ

„Global Citizen“ davao je ulaznice posetiocima u zamenu za obećanje da će delovati protiv svetskog siromaštva tako da, na primer, pišu izabranim predstavnicima kako bi povećali inostranu pomoć. Festival se održava u isto vreme kad i Opšta skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku, želeći time da stvore veći pritisak na svetske lidere.

„Inspirisani smo i zahvalni za sav vaš rad i želimo da znate da je vaša borba i naša“, rekla je američka prva dama Džil Bajden u obraćanju videom uz svog supruga.

Predsednik Bajden je govorio o svom novom klimatskom paketu, najopsežnijem do sada setu američkih zakona o čistoj energiji, piše agencija Rojters.

Legendarna grupa Metalika svirala je osam pesama, uključujući i verziju „Nothing Else Matters“ s vokalistkinjom Miki Gajton, jednoj od najistaknutijih crnih muzičarki u kantri muzici.

Osim protiv siromaštva i klimatskih promena, gosti festivala govorili su o ženskim pravima, uključujući aktualne proteste u Iranu zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, nakon hapšenja iranske policije.

Na pozornici se pojavila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Trebamo se brinuti za naše devojke i žene. One to zaslužuju“, rekla je.

Naglasila je nedavnu evropsku pomoć vrednu 600 miliona evra za sigurnost ishrane u Africi, na Karibima i na Pacifiku.

Uz Metaliku i Maraju Keri, na festivalu su, između ostalih, nastupili i italijanski pobednici Evrovizije Maneskin, španska pop zvezda Rosalia, kao i sastav Džonas Braders.

BONUS VIDEO: Koncert Sare Jo na Europrajdu 2022

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.