Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Ukoliko ste obožavatelji serija od kojih se naježi koža, zastaje knedla u grlu i ježi se kičma, imamo spisak za vas. Ne samo da će vas serije, od kojih je jedna film, dovesti do ivica stolica na kojima sedite, već je velika verovatnoća i da će vas dobro isprepadati - pa razmislite dva puta pre nego krenete sa bindžovanjem ovih teških morbidarija.

American Horror Story

Prva sezona, koja je naknadno nazvana Kuća ubistva, smeštena je u Los Anđelesu tokom 2011. godine, gde se porodica Harmon useljava u ukletu kuću koja je opsednuta duhovima bivših stanara. Druga sezona, nazvana Ludnica, smeštena je u Masačusetsu tokom 1964. godine, gde surova sestra Džudi vodi instituciju za duševno poremećene osobe i prati priče o pacijentima i osoblju ustanovljenim za kriminalno ludilo. Treća sezona, nazvana Veštičije kolo, smeštena je u Nju Orleansu tokom 2013. godine, i prati kolo veštica koje se bore protiv onih koji žele da ih unište.

PROČITAJTE JOŠ

Četvrta sezona, pod nazivom Cirkus nakaza, smeštena je u Džupiteru tokom 1952. godine, i prati jedan od poslednjih američkih cirkusa u kome nastupaju ljudi sa neobičnim sposobnostima. Peta sezona, nazvana Hotel, smeštena je u Los Anđelesu tokom 2015. godine i fokusira se na osoblje i goste u natprirodnom hotelu. Šesta sezona, nazvana Roanouk, smeštena je u Severnu Karolinu tokom 2016. godine i fokusira se na paranormalne događaje koji se održavaju u izolovanoj farmi. Sedma sezona, nazvana Kult, smeštena je u Mičigenu i usredsređuje se na kult koji teroriše predgrađe nakon predsedničkih izbora 2016. godine.

Osma sezona, nazvana Apokalipsa, prikazuje povratak veštica iz Saveza koje se bore protiv Antihrista iz Kuće ubistva, Majkla Lengdona, i pokušavaju da spreče apokalipsu. Deveta sezona, nazvana 1984, smeštena je izvan Los Anđelesa, tokon naslovne godine i fokusira se na grupu osoblja letnjeg kampa koji je spreman da se ponovo otvori nakon masakra. U avgustu 2018. godine, potvrđena je deseta sezona. U januaru 2020. godine, FX je naručio dodatne tri sezone serije.

Prizivanje zla

Originalni film koji je pokrenuo ovu mega franšizu smešta sedmočlanu porodicu – i dva lovca na duhove – u opasnost od ozbiljno gadne demonske veštice. Ako ste snob za horor filmove, ova vrištalica Džejmsa Vana insprisana Amitivil Hororom verovatno nije vaša šolja čaja. S druge strane, ako ste skloni jeftinim uzbuđenjima i spremni da se zaista lepo provedete gledajući tipično američku priču o duhovima, razmislite o tome da i sami otkrijete zašto širom sveta luduju za Anabelom.

Devilman Crybaby

Dok Netfliks nije izbacio Đavola plačipičku, ovaj animirani film zasnovan na japanskoj horor manga franšizi je uglavnom bio namenjen znalcima i ljubiteljima krvavih crtaća. To nije slučaj sa ovim filmom, koji preuzima premisu originalne priče – dečak upoznaje demona, dečak postaje demon, dečak-demon kreće u pohod masakra demona i čovečanstva – i podiže je na viši nivo, vrhunskom animacijom, i sa još više pokolja, ako je to uopšte moguće. Nije za gadljive, ali Crybaby ima dobre preporuke, i ako vam se dopadne deset epizoda prve sezone, pogledajte Kiborga 009 protiv Devilmena na Netfliksu, a prekopajte malo internet (ili svoj lokalni video klub) i nađite OVA (originalnu video animaciju) iz 1987, gde je sve ovo i počelo, Devilman: The Birth, prenosi „Vice“.

Ritual

Ova strašna priča koja vam neće dati da spavate noću i koja se pojavila odmah na Netfliksu diže temu „prijatelja u šumi“ Veštice iz blera u vrtoglave nove visine. Takođe sadrži i mnoge od najboljih elemenata žanra britanskog kultnog horor filma, uključujući i „prinošenje žrtve, psihogeografiju i erotsku religiju“. Ako se ložite i na zabavne ali i krvave filmove i filmske maratone, zašto ne biste ovo uparili sa Lovcem na trolove (koji je takođe na Netfliksu) i priredili sebi veče filmova čija se radnja odvija u šumama?

Goksung

Ono što počne kao detektivska priča brzo eskalira u demonsku, ubilačku noćnu moru za policajca Džong Gua. Smešten u malo planinsko selo u Južnoj Koreji, Naricanje je priča izvedena tako da se od nje ledi krv u žilama: pitoreskna i svedena horor priča koja dovoljno poštuje svoju publiku da je blago uvede u užase koji slede.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)