Lea Kiš se pohvalila antitelima posle druge doze „kineza“

Showbiz 04. mar. 202114:31
Podeli:
Lea Kiš Foto: E-Stock/Boris Mirkov

Lea Kiš je deveti dan nakon primanja druge doze kineske vakcine proizvođača Sinofarm uradila test na antitela, koji je pokazao vrednost od čak 426 jedinica. Voditeljka je za Nova.rs ispričala da je bila nestrpljiva da proveri dejstvo vakcine, te da nije čekala preporučene tri nedelje.

PROČITAJTE JOŠ

„Nijednog trenutka nisam zamisljala da li treba da se vakcinišem ili ne… Poštujem svačiji stav o vakcinaciji – i onih koji nisu voljni i onih koji su uplašeni, ali moj stav je bio takav da sam se odmah vakcinisala“, priča voditeljka za Nova.rs, te dodaje da joj nije bilo važno koju će vakcinu primiti.

„Nisam u tom smeru razmišljala ni zahtevala određenog proizvođača vakcine prilikom prijave. Primila sam ono što je u tom trenutku bilo na raspologanju, a to je kineska“, kaže Kiš.

Foto: Privatna arhiva

„Iako je preporuka da se provera antitela uradi tri nedelje nakon druge doze, želela sam da ih proverim ranije da vidim kako sam odreagovala i uradila sam test deveti dan od revakcinacije. U mom slučaju, od kineske vakcine posle devet dana imam 426 antitela. Po ovim parametrima, ima ih u visokom broju. Kazu da će se antitela stvarati i u narednom periodu i da je pun efekat nakon dvadesetak dana… Dakle, prema mom primeru i iskustvu, od kineske vakcine se antitela brzo formiraju“, zaključuje voditeljka.

Foto: Privatna arhiva

Ono što je međutim važno napomenuti, jeste to da nema jedinstvenog univerzalnog parametra za određivanje antitela, što je nedavno za Nova.rs i objasnila Danica Ćujić, medicinski biohemičar i naučni saradnik INEP-a.

Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ

„Laboratorije imaju svoje parametre, pa otuda i ovi različiti podaci. Treba se voditi referentnim brojkama određene laboratorije. Uz svaki nalaz treba da ide objašnjenje. Iako su parametri u laboratorijama drugačiji, ono najvažnije je da li je test pozitivan ili negativan na antitela, a toga ima na svakom nalazu”, objasnila je Ćujić.

Dakle, ako na nalazu piše pozitivan, odnosno reaktivan (telo je reagovalo), to znači da imamo antitela i da smo stvorili zaštitu od bolesti, a ako je test negativan, tj. nereaktivan, antitela nema.

“Što je brojka veća, logično, to je bolje. Znači da je odgovor tela jači i da je stvorena bolja zaštita od kovida. Međutim, nemamo prave kvantitativne testove koji govore tačnu količinu antitela koju imamo. Dostupni su nam semikvantitativni testovi koji okvirno govore tu količinu antitela. S druge strane, svaki test je kvalitativan – pokazuje da li antitela ima ili ne. Ali ako birate, bolje je raditi semikvantitativan test, a ne kvalitativan jer ćete, uz pozitivan, odnosno negativan rezultat, dobiti i informacije o količini antitela”, zaključuje Ćujić.

Dakle, najvažnije u svemu je da li je test pozitivan ili ne i to je u svakoj laboratoriji jasno naznačeno.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar