Podeli
Foto: David Malík / CNC / Profimedia

Junak crtanog filma poznat pod imenom "Krtek" rođen je 1957. godine. Njegov je otac još nešto stariji. Zdenek Miler danas slavi 100. rođendan.

PROČITAJTE JOŠ

Crno krzno, crveni nos i tri dlačice na vrhu glave – to je mali Krtek. On je rođen 1957. godine. Njegov ga je otac osmislio za crtaćim stolom. Zdenek Miler je animator, autor i redatelj. Već su njegovi učitelji u češkom gradu Kladno prepoznali veliki talent. Završio je studije grafičkog dizajna i odmah potom počeo da radi u uglednoj školi animiranog filma u Pragu.

Zdenek Miler je tamo otkrio svoje zanimanje iz snova. Vremenom mu je pisanje scenarija postalo dosadno, pa je počeo da razmišlja o jednom sasvim novom liku crtanog filma.

“Nedostajala mi je prava ideja. Onda sam jednom šetao i na travi otkrio hrpicu zemlje koju su ostavile krtice. I tako je ta moja ideja rođena”, rekao je on svojevremeno.

Već prvi crtać “Kako je Krtek dobio pantalone” osvojio je Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji. Televizijske stanice su se otimale oko toga koja će da prikazuje seriju o Krteku.

Foto: Kratky films / AFP / Profimedia

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar