„Ko ne prepozna sebe u ovom filmu, taj nije živeo u Srbiji“

Film 16. okt. 202021:00 > 17. okt. 2020 09:55
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Premijera filma "Vikend sa ćaletom" zakazana je za 29. oktobar u Kombank dvorani, a ovim povodom za Nova.rs govori reditelj i scenarista Miroslav Momčilović. Film je nastao u produkciji Brigade, u saradnji sa kompanijom United Media i FCS. Istoimena serija emitovaće se na kanalu Nova S.

I dok srpski reditelji godinama unazad ređaju filmove sa krimi tematikom, novo ostvarenje Miroslava Momčilovića, pravo je osveženje za domaću kinematografiju.

Pa iako je situacija sa koronom ovih dana neizvesna, to Momčilovića kako kaže uopšte ne plaši.

„Datum premijere filma je zakazan u dogovoru sa distributerom i mislim da smo se odlučili za jedan hrabar korak. Nadam se da ono pravilo da sreća prati hrabre i dalje važi. Ja doduše nisam nikakav medicinski radnik, ali očigledno je da ćemo sa ovim virusom morati da živimo u nekom narednom periodu, i da ne može jednostavno sve da stane, jer to nije dobro. Ne treba tako lako odustati ni od bioskopa ni od nekog života, jer mi smo socijalna bića. Naravno bitno je pridržavati se u svemu tome i propisanih mera. Ne radi se samo o fizičkom zdravlju. Radi se i o tome da ostaneš normalan, a to nije lako u situaciji kad moraš da budeš zatvoren, kad si sa maskama, kad više ne doživljavaš ljude kao prijatelje, nego kao potencijalne neprijatelje koji mogu da ti prenesu virus. I zato ja idem u bioskop uprkos svim ovim zbivanjima. Jednostavno treba da naučimo sa time da živimo. Da budemo pametni, pažljivi, ali da ne odustajemo od socijalnog života i radosti, koja ga upravo i čini“, kaže poznati reditelj i scenarista.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje koji su bili kriterijumi kada je odlučivao o raspodeli uloga, Momčilović kaže:

„Ko ima manje pratilaca na Fejsbuku, to mi je bio orjentir. Šalim se (smeh)… ali činjenica je da su uloge počele da se daju tako. Ko ima više pratilaca dobije ulogu. Ja to radim baš suprotno. Evo ni Bane ni Jezda nemaju baš nešto mnogo pratilaca, ali to mi i nije bilo merodavno (smeh)“, objašnjava on.

Pitali smo ga i kako se odlučio da i pevaču Džeju Ramadanovskom poveri jednu od uloga.

„Džej je napravio jednu malu ali vrlo lepu ulogu, i baš sam ponosan na njega. To mi je jedna od najlepših uspomena sa ovog snimanja. Te dve noći koliko smo snimali zajedno. Iznenađen sam sluhom i talentom koji je pokazao. On jednostavno oseća tu dramsku igru i zna, i nije slučajno postao to što je postao. Jako brzo kapira sve što treba da popravi već u sledećoj probi. I sad mi je potpuno jasno zašto je tu gde jeste i zašto zauzima mesto kralja muzike“, priznaje Momčilović.

Ostatak razgovora sa Momčilovićem možete pogledati u videu na početku teksta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Film “Vikend sa ćaletom” govori o sredovečnom kriminalcu Kašiki (Nenad Jezdić), predosećajući da mu se bliži kraj, želi da provede vikend sa jedanaestogodišnjim sinom (Vasa Vraneš, prvi put na filmu). Pošto ga nije viđao pet godina jer je zbog “malih komplikacija” imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po “ubrzanom kursu” nauči svemu onome što smatra važnim za život i preživljavanje na ulici, a da iz sina “istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno”….

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pored njih dvojice, u ostalim ulogama su Bane Vidaković u ulozi najboljeg Kašikinog druga, Srna Lango, Anja Alač, Miodrag Miki Krstović, Jelena Đukić, Ana Radović, Marko Gvero, Bojan Lazarov, Katarina Radivojević, Miljan Davidović, Svetlana Bojković i Boris Milivojević, a na filmu gostuje i fudbaler Vujadin Savić.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.