Kakvi su to muškarci: Sramne izjave političara o ženama

Showbiz 26. nov. 202021:08 > 22:27
Podeli:
Foto: Arhiva, Printscreen/YouTube

"Ružniju ženu nisam video. Da nisi veštica? Da li si oduvek bila ružna ili ti se nešto desilo?", ili "da li je ona normalna, da li je ona zdrava? Nju treba poslati na analizu", rekli su političari ženama. Neki su žene nazvali i prostitutkama, nakon čega su se ironično izvinjavali.

PROŠITAJTE JOŠ

Poslanik Srpske napredne stranke, Marko Atlagić, pre dva dana je tokom skupštinskog zasedanja za srpsku glumicu Seku Sablić rekao da nije patriota nadovezujući se na intervju koji je ona dala za nedeljnik NIN.

Seka Sablić je u pomenutom intervjuu između ostalog izjavila da je „otadžbina tamo gde ti je dobro, a ne gde su sarme“, što je Atlagić prokomentarisao u Skupštini, poručivši glumici „da prelistava istoriju srpskog naroda, da ne bi ostala stranac u vlastitoj otadžbini.“

Naravno, ovo nije prvi put da su političari pretili, komentarisali ili vređali žene. Mnoge od njih dobile su uvredljive komentare na račun izgleda, a nekima su upućene i psovke.

Segej Trifunović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumac i političar Sergej Trifunović, prošle godine uvredio je voditeljku emisije „Upitnik“, Oliveru Jovićević. On je mišljenje o ovoj novinarki objavio na svom Tviter nalogu, aludirajući na to da je prostitutka.

Nakon opomena koje je Sergej dobio od UNS-a i NUNS-a, kao i zahteva da se izvini za uvrede upućene Oliveri, glumac se oglasio na Tviteru, pa je i u ironičnom izvinjenju nastavio sa uvredama.

Ipak, glumac se juče povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama izvinio svim damama, preko svog Tviter naloga.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dok je Sergej vređao Oliveru Jovićević, lider Dveri Boško Obradović stao je u njegovu odbranu.

Prošle godine, glumica Bojana Maljević je povodom Obradovićevog delovanja na protestima, rekla za njega da je „fašista“. Lider Dveri nije ostao nem na ove reči, ali je ovoga puta ipak izbegao vređanja, priznavši čak da je kao osamnaestogodišnjak bio zaljubljen u glumicu.

Velimir Ilić Foto: FoNet/Aleksandar Barda

2002. godine političar Velimir Velja Ilić izvređao je autorku „Utiska nedelje“, Olju Bećković. On je u jednom razgovoru rekao da mu je pun k**ac izdrkane Bećkovićke, kojoj bi da je bolja dao da mu p*ši ali neće jer je ružna. Ove psovke možete čuti na 2:13.

Čak deset godina kasnije, Velimir Ilić opet je uvredio Olju Bećković. On je na konferenciji za novinare koja je bila održana u julu 2012. godine, izjavio da Olju treba poslati na analizu, uz konstataciju da je otac Matija nije vaspitao, ali da će je vaspitati neko drugi.

 

Ovo, nažalost, nije bio jedini slučaj vređanja ovog političara.

Prilikom otvaranja žičare na Kopaoniku 2005. godine, Ilić je oštro napao i lično vređao novinarku televizije B92 Anu Veljković, koja mu koja mu je postavila pitanje o Marku Miloševiću. Ilić je tada najavio da će otvoriti sanatorijum za B92, i rekao joj da prenese Veranu Matiću da se nosi u „tri lepe“. Posebno je naglasio da su svi sa te televizije bolesni, da su za psihijatrijsku kliniku, kao i da treba da se leče kolektivno.

Sudsko veće Višeg suda u Beogradu moralo je 2015. godine prekinuti dokazni postupak u procesu rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, jer je u sudnici došlo do incidenta, kada je političar Vojislav Šešelj vređao aktivistkinju „Žena u crnom“, Stašu Zajović. Tom prilikom on je Staši rekao:

– Ružniju ženu nisam video. Da nisi veštica? Da li si oduvek bila ružna ili ti se nešto desilo?

Ovaj političar poznat je po opscenoj leksici, kao i po mnogim raspravama u kojima rado učestvuje.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedna od takvih bila je prošle godine sa koleginicom iz skupštinskih klupa, Aleksandrom Jerkov, koju je nazvao „guskom“, uz pretnju da će joj namazati glavu katranom.

„Aleksandra Jerkov tvrdi da mi Aleksandar Vučić garantuje da mi neće faliti ni dlaka s glave. Ja Aleksandri Jerkov garantujem da će njoj nestati sve dlake sa glave, glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem. Da se jasno vidi kako izgleda glavna guska srpske politike“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar