Tom Kruz vratio Zlatne globuse zbog korupcije

Podeli:
Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Holivudski glumac i producent Tom Kruz pridružio se sve većem broju glumaca koji oštro kritikuju organizatore dodele nagrada Zlatni globus zbog nedostatka raznolikosti i navodne korupcije.

Kako prenosi The Mirror, junak filmova „Top Gun“ i „Nemoguća misija“ zbog pomenutih kontroverzi i nesprovođenja nužnih reformi odlučio je da vrati svoje tri osvojene nagrade.

S obzirom da negodovanje protiv holivudskog udruženja stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) sve više raste, očekuje se da će i drugi nagrađivani glumci slediti njegov primer.

PROČITAJTE JOŠ

Kruz je vratio trofeje osvojene u sledećim kategorijama: za najboljeg glumca u filmu „Jerry Maguire“ 1997, za najboljeg glumca u „Born on the Fourth of July“ 1990. i za najboljeg sporednog glumca u filmu „Magnolia“ 2000.

Pre njega, svoj glas protiv udruženja novinara digli su i Netflix, Amazon i NBC.

„Za velike promene treba uložiti mnogo vremena i rada, a mi čvrsto verujemo da će HFPA dati svoj maksimum kako bi se uspešno sprovele nužne reforme. Međutim, NBC neće emitovati dodelu Zlatnih globusa 2022. Pretpostavljajući da organizacija intenzivno radi na izvršavanju svog plana, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da emitujemo program u januaru 2023“, stoji u saopštenju koje je objavila medijska kuća NBC.

U ponedeljak je i Warner Bros takođe izvestio kako će prestati da održava projekcije i druge događaje za HFPA sve dok se ne uvedu značajnije promene.

Podsetimo, HFPA se našla u velikim problemima nakon što je Los Angeles Times objavio sumnjive podatke o nedostatku raznolikosti unutar samog udruženja koje organizuje Zlatne globuse. Ispostavilo se kako među 90-ak članova s pravom glasa nema nijednog crnca, zbog čega se zatražilo hitno sprovođenje reformi.

Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

PROČITAJTE JOŠ

Holivudsko udruženje stranih novinara ovih dana oštro je kritikovalo i Skarlet Johanson, koja je tokom uspešne karijere imala čak pet nominacija za Zlatni globus. Ona je javno pozvala i ostale u filmskoj industriji da bojkotuju pomenutu organizaciju ukoliko ista ne napravi značajne interne promene.

„U više navrata suočila sam se sa seksističkim pitanjima i primedbama od strane određenih članova HFPA. Njihovo nedolično ponašanje graniči se sa seksualnim uznemiravanjem. Ako unutar udruženja ne bude temeljnih reformi, onda je očito došlo vreme da se udaljimo od HFPA i usredsredimo na važnost i snagu jedinstva unutar naših sindikata i industrije u celini“, izjavila je Skarlet, a prenosi BBC.

Glumicu je podržao i kolega iz filma „Osvetnici“ (The Avengers), Mark Rafalo.

„Moramo da ispravimo nepravde iz prošlosti. Iskreno, kao nedavni dobitnik Zlatnog globusa, ne mogu da se osećam ponosno ili srećno zbog primanja ove nagrade“, napisao je glumac na Tviteru.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar