Promising Young Woman: Film koji treba da pogledate danas

Film 28. feb. 202116:00 > 16:11
Podeli:
Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Sladunjava neonska estetika i naturanje na nos pop-kulturnih referenci je površinski sloj iza kojeg se migolji mračna, sebična, egocentrična i moralno posrnula priroda likova. “Promising Young Woman” ne može biti jači subverzivni udarac u nos romantičnim komedijama devedesetih i sociopatskim trilerima osamdesetih, kako je to opisao "Deda Milorad" u svom blogu... i zato je idealan za gledanje ove nedelje.

“Promising Young Woman” je priča o mladoj dami koja obećava, baš kao što i naslov kaže. Dominatan ton filma je usmeren ka crnoj-komediji i dinamičan scenario će se pobrinuti da stotinak minuta filma prođe za tren oka. Kad se crnokomična melodija primiri, triler i psiho-triler elementi će se boriti za kadar, naročito kad je pozadinska priča Kasandre, glavne junakinje, u pitanju. Nekim čudom Emerald Fenel, režiserka, uspela je da ubaci i element romantične-komedije koji, ruku na srce, može delovati kao da film kreće u drugom smeru, ali tu je caka, jer se to ne dešava.

PROČITAJTE JOŠ

Glavni lik je Kasandra. Devojka koja u svojim tridestim živi sa roditeljima, radi u kafiću, iako je studirala medicinu, i naizgled je apsolutni promašaj – ali ona je pre svega na „misiji“. Misija uključuje uništavanje života muškarcima koji misle da je laka riba koju mogu da kresnu za jedno veče.

Noću, poput neke superherojke, ona odlazi u klubove gde se pretvara da je mrtva pijana, i čeka da je neki tip pokupi, kako bi je iskoristio. Međutim, kad je odvede kući, saznaje da ona nije pijana i spremna je da mu, najblaže rečeno, uništi život.

Iako verovtno svako ko gleda film navija da Kasandra momcima barem polomi neki prst na ruci ili nešto više, ona je svesna da je zakon ispred nje i umesto toga radi stvari zbog kojih ne može da odgovara. Plaši momke u krevetu. Čudno, zanimljivo, malo holivudski, ali svakako interesantno.

“Promising Young Woman” simpatični deo filma koristi kao odličnu podlogu za finale. Kao i obično bez spojlera, ali postoji jedan beskrajno duhovit i simpatičan lik koji je sve samo ne ono što se predstavlja, što ovu priču čini još uzbudljivijom.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar