Berlinale
Foto: SOEREN STACHE / AFP / Profimedia

Uprkos strožim merama u borbi protiv pandemije koje se uvode u Nemačkoj, ovogodišnji Berlinski filmski festival će se ipak održati uz prisustvo publike ali s promenjenim programskim konceptom, objavila je uprava Berlinalea.

Pročitajte još:

„Mi smo svesni izazova koji su nastali zbog nepredvidljivog protoka pandemije. No isto tako smo svesni da kultura igra temeljnu ulogu u našem društvu“, saopštili su organizatori festivala.

Posetioci festivala, kako stručna tako i široka publika, u bioskopske dvorane će moći da uđe samo ako ispunjavaju tzv. 2G+ pravila. To znači da je ulaz dozvoljen samo vakcinisanima ili onima koji su preboleli koronavirus uz dodatno pokazivanje aktuelnog negativnog testa.

Hoće li umesto testiranja biti prihvaćene potvrde o primljenoj trećoj dozi vakcine, kao što je to uobičajeno u ostatku zemlje, za sada nije poznato. Tokom boravka u dvoranama, obavezno je nošenje maski.

Isto tako će predstave za stručnu publiku, koje su se prethodnih godina popunjavale po principu reda dolaska, sada moći posećivati isključivo uz prethodno nabavljenu ulaznicu.

Kapaciteti bioskopskih dvorana će biti popunjeni samo do 50 posto, odlučilo je vodstvo festivala uz prethodni dogovor s berlinskim senatom za zdravstvo.

I koncept je promenjen, tako da će sam takmičarski deo trajati od četvrtka, 10. februara do srede, 16. februara kada će biti predstavljeni i pobednici. Ostali dani festivala do nedelje, 20. februara biće rezervisani za presek festivalskog programa te će biti namenjeni isključivo širokoj a ne stručnoj publici. Inače se pobednici proglašavaju predposlednjeg dana festivala, dok je za široku publiku rezervisan poslednji dan.

Isto tako, zbog pandemije, ove godine neće biti prijema ni tradicionalnih zabava nakon filmskih premijera.

Neki delovi festivala poput Evropskog filmskog sajma ili programa Mladi talenti, biće održani isključivo na internetu.

Prošle godine Berlinale je održan u dva dela: prvi takmičarski deo je stručna publika u martu mogla da prati preko interneta a drugi deo festivala održan je u junu na otvorenom za širu publiku.

Uprava festivala je objavila da će festival otvoriti najnoviji film francuskog reditelja Fransoaza Ozona „Peter von Kant“.

„Za otvarenje ovogodišnjeg festivala smo odabrali jedan film koji bi trebalo da unese malo lakoće i poleta u našu sumornu svakodnevicu“, rekao je umetnički direktor festivala Karlo Šatrijan.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacija i brzom širenju omikron varijante virusa, za sada nije poznato hoće li uoči svečanih premijera biti predstavljanja filmskih zvezda na crvenom tepihu.

Zbog pandemije su se ove godine uprave nekih poznatih filmskih festivala poput onog na američkom Sandensu odlučile na onlajn verzije.

BONUS VIDEO: Dolazak žirija na filmski festival u Veneciji

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)