Sundance Sandens filmski festival
Sandens filmski festival Foto:Tanjug/Photo by Arthur Mola/Invision/AP

Samo dve nedelje pre nego što je trebalo da se održi u Park Sitiju u američkoj državi Juta Sandens filmski festival otkazao je događaj uživo i opredelio se za potpuno virtuelno izdanje zbog velikog širenja zaraze koronavirusa.

Organizatori američkog festivala nezavisnog filma objavili su da će otvaranje biti kao što je i planirano 20. januara, ali samo „onlajn“, kao i prošle godine kada je takođe održan virtuelno zbog pandemije.

Organizatori su istakli da je ovo bila teška odluka, ali da se predviđa da će broj slučajeva zaraze biti na vrhuncu u nedelji kada se održava festival i da ne mogu svesno da stave svoje osoblje i zajednicu u rizičnu situaciju.

– Otkazivanje festivala uživo je veliki udarac za nezavisnu filmsku industriju koja se borila da se održi za vreme pandemije – poručili su.

Sundance Sandens filmski festival
Sandens filmski festival Foto:Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Prošle godine, kada je festival održan virtuelno, ipak je imao filmove kao što je „Summer of Soul (or The Revolution Will Not Be Televised“) i „CODA“ koji su doživeli veliki uspeh, ali ove godine, reditelji, kritičari i publika nadali su se da će „Sandens“, koji je odskočna daska za mlade filmske umetnike, moći ponovo da otpočne novu filmsku godinu sa prepunim dvoranama u planinama Jute.

– Ne mislimo da je bezbedno, ni izvodljivo dovesti hiljade umetnika, publike, zaposlenih, dobrovoljaca i partnera iz celog sveta na 11-odnevni festival dok se zajednice već bore da obezbede neophodne usluge – naveli su organizatori.

Sandens, koji traje od 20. do 30. januara, ranije je objavio da je izabrano 82 dugometražna filma u ovogodišnjoj selekciji od više od 3.700 prijavljenih.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar