Nenad Stefanovski, Rik i Morti, SRbija, Jovanjica
Foto: Printscreen/YouTube/Medakovic Dragan

Avanture deke Rika i unuka Mortija raznolike su i zabavne i uglavnom se odvijaju na mnoštvo različitih lokacija, a sada su kretaivnošću Nikole Silića, ova dva legendarna lika završila u Srbiji. U razgovoru za Nova.rs, ovaj stend ap komičar i scenarista objašnjava kako je došao na ideju da dva ikonična junaka smesti u Savamalu.

„Sve je počelo pošto sam naleteo na sajt koji veštačkom inteligencijom pravi glasove, to mi je trebalo za jedan drugi projekat, a onda sam otkrio da ima opcija za crtane likove“, započinje priču za Nova.rs Nikola Silić, koji inače radi i kao scenarista na emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

Silić je zahvaljujući ovom sajtu uspeo da na Jutjubu podeli video koji je sam animirao i napisao, a koja se ne pojavljuje u originalnom crtaću. Zanimljivo je da je animacija toliko dobro odrađena da su se čak i oni koji su crtani gledali od prve do poslednje epizode zapitali da li im je ovo negde promaklo.

PROČITAJTE JOŠ

„Taj sajt ima glasove svakog crtanog lika ikada, to nije najsavršenije rešenje, pa je to moralo da se montira, secka, recka. Ali, čim sam otkrio to, rodila se ideja da može da se napravi Rik i Morti crtać. Bio sam na godišnjem, animacija mi je inače hobi, a trudim se da uvek imam neki projkat kada sam na godišnjem – da vidim koliko koliko realno mogu da uradim nešto“, nastavio je Silić priču za naš sajt.

„Čim imaš glasove, rešio si pola posla. Na Netfliksu postoje sve sezone ovog crtaća pa možeš da ukačiš kako se pomeraju, hodaju, kako izgledaju i onda to skineš, pa kreneš da praviš pozadinu. Tada sam bio u fazonu, hajde da ubacimo sve moguće reference za Srbiju“, govori on kroz smeh.

Reference su svakako, kako navodi, Jovanjica i rakija.

„Mnogo pomaže što je Rik u crtanoj seriji alkoholičar“, rekao je Silić kroz smeh.

Scenario je, navodi, bio mnogo duži od minut – koliko zapravo traje video.

„Kada sam krenuo da pišem scenario to je bilo mnogo duže od ovih minut, ali nisam imao nameru da animiram duže. Animacije, inače, radi mala armija ljudi. Na kraju se moj scenario sveo na ovo što vidimo u klipu. Scenografije je standardno stanje u društvu – grad je porušen, Jovanjica izlazi iz vesti, klinci idu po kladionicama, a rakija je rakija. Plus je Rik alkoholičar, pa to nekako ide. Što bi, inače, uopšte došao u Srbiju?“, rekao je on za Nova.rs.

Na pitanje da li je očekivao da će njegov video postati viralan, odgovara – ne.

„Mislim da je to zbog toga što su Rik i Morti slavni i popularani, a ne zbog Srbije. Mislim da je veoma lep spoj nas i njih. Nisam pravio video da bi postao viralan. Nemam pojma da li ću raditi nešto slično opet, jer mi je za ovo trebalo par nedelja, ali sigurno da će biti još projekata. Neću odustati od svog hobija – animacije“, rekao je on.

Nenad Stefanovski
Nenad Stefanovski Foto: Medakovic Dragan

O čemu se radi u viralnom videu? 

Glavna tema ove “prilagođene avanture” Rika i Mortija je Srbija. Oni kroz portal koji deka Rik, inače “ludi naučnik”, otvara u skoro svakoj epizodi, završavaju u srušenoj Savamali.

“Vauu Rik, kakvo je ovo mesto”, pita unuk Morti svog dedu.

“Ovo je Srbija Morti! Najluđe mesto u univerzumu. Srbi. Nikada ne znaš šta ćeš dobiti s njima. Oni su dobri u samo jednoj stvari, košaci. Košarci Morti! Vekovi ratovanja kreirali su rasu ljutih džinova. Znaš onu glupu ideju o povratku u prošlost kako bismo ubili Hitlera i zaustavili Drugi svetski rat? Znaš zašto to ne bi uspelo? Zbog Srba!!! Oni su uradili nešto slično. Znaš šta se desilo? Prvi svetski rat”, objašnja Rik svom unuku.

Za sve to vreme Rik i Morti prolaze ulicom pored kladionice u kojoj se nalazi osnovna škola “Tesla Đokvić” i fakultet “Ali pravi, ne privatni”, zatim pored Jovanjice na kojoj je nacrtan list marihuane i ulaze u kafanu pod nazivom “Guslar”.

Na Mortijevo pitanje zašto su tu ako je već takvo stanje, Rik odgovara:

“Zbog RAKIJE! Ne možeš da preživeš vekove pod tiranijom pijući koktele na plaži. U tom slučaju praviš otrov. To boli više nego bilo šta što život baci na tebe. Tako pobeđuješ Morti!”

“Ne znam Rik. Možda da je testiraš prvo…”, odgovara Morti

“U pravu si, otvori usta”, govori Rik dok svom unuku sipa rakiju u grlo.

“O moj bože Rik. Ja vidim bolju verziju sebe, oslobođenu pravila i obaveza. Slobodan da radim sve, ali sigurno neću uraditi ništa. O bože”.

“Uzeću tri”, zaključuje avanturu u Srbiji deka Rik.

Čuveni crtani film “Rik i Morti” poznat je širom sveta kao crtać koji je mnogima obeležio detinjstvo. Iako je u pitanju animirana serija, još iz prve epizode jasno se moglo zaključiti da je reč o, moglo bi se tako reći, ozbiljnoj komediji koja kroz šalu i naučno fantastične motive kritikuje različite ustaljene društvene prakse, edukuje i zabavlja.

BONUS VIDEO: Milan Antonić i Marko Marković: Oni su junaci najgledanijih crtanih filmova!

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (4)