Kako je Nikolić postao Karađorđe, Aleksić Žućko, a Milan Marić Toma VIDEO

Podeli:
Milan Marić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako glumci najčešće tumače fiktivne likove, mnogima su uloge realnih ličnosti obeležile karijeru. Zahvaljujući njima stvorili smo sliku istorijskih ličnosti o kojima su uglavnom saznavali samo uz pomoć školskih udžbenika, legendi ili priča starijih od nas.

Trenutno aktuelni istorijski lik u bioskopima je pevač Toma Zdravković, koga je utelovio Milan Marić. Iako na prvi pogled između njih dvojice nema sličnosti, maska je doprinela tome da nam kroz Marića približi Tomu. Osim što je zbog uloge morao da smrša preko 20 kg, Marić je, kako je nedavno rekao u intervjuu za Nova.rs, morao da pronikne i u Tominu dušu.

Milan Marić Projekcija filma Toma u restoranu, kafani Dva jelena u Skadarliji, konferencija za novinare, kzn, kzš
Milan Marić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Čini mi se da mi je ipak najzahtevnije bilo da proniknem u Tominu dušu, u kojoj je more tuge, da pronađem u sebi i iznesem tu jednu nit koja se proteže kroz njegov ceo život i koja ga suštinski određuje kao čoveka i umetnika.

Foto:Projekat „Toma“/Aleksandar Letić

Treba imati u vidu i to da postoje video zapisi Tome Zdravkovića, koji su Mariću i te kako pomogli u građenju lika.

Još jedan lik moderne istorije o kome je napravljen film je legendarni košarkaš Radivoje Korać, a glumio ga je Vladimir Aleksić.

Foto: NOVA S

PROČITAJTE JOŠ

– Sve je bilo veoma uzbudljivo od samog početka – od gledanja arhivskih snimaka, razgovora sa ljudima koji su ga poznavali, pa do svakodnevnog treniranja. Cele ekipa filma se baš mnogo trudila da priča o našoj “zlatnoj levici” bude istinita, uverljiva i ispričana onako kako bi se, pretpostavljamo, i njemu dopala. Vežbao sam svakodnevno, ali sve što se “vodi” pod zahtevno, lepo, komplikovano… Sve su to izmešane stvari. Bilo je dana kad vam sve ide od ruke, a i onih kad se mučite sa nekom scenom. Ali vredelo je, jer mislim da smo uspeli da se izborimo i donesemo jednu lepu priču pred naše gledaoce – ispričao je u jednom intervjuu Aleksić o tome kako se pripremao za ulogu u filmu „Žućko – priča o Radivoju Koraću“.

Tu sreću da se za ulogu sprema gledajući arhivske snimke nije imao Ljubomir Bulajić, koji je u seriji Zdravka Šotre, „Aleksandar od Jugoslavije“ tumačio lik kralja Aleksandra Karađorđevića. Njemu je za građenje lika kralja Aleksandra pomagala literatura.

Ljubomir Ljuba Bulajic
Ljubomir Ljuba Bulajić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Neke informacije koje smo saznali došle su iz alternativne literature, da je tako nazovem. Prva je knjiga Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“, po kojoj je rađen scenario, a kasnije još dosta knjiga koje se bave Aleksandrom kao pozitivnim likom, pošto je on i u ovom našem ostvarenju više nego pozitivna ličnost – rekao je jednom prilikom u intervjuu za Nova.rs.

Foto:Promo

S njim je u istoj seriji kraljicu Mariju glumila Tamara Aleksić.

Tamara Aleksić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Zbog ove uloge ugojila sam se 8 kila, ofarbala sam se u smeđe, ali nikako nismo mogli da potrefimo pravu nijansu. Baš smo se mučili oko farbanja. Rekla sam sebi – ili će ti otpasti kosa, ili ćeš potrefiti boju. Onda sam išla na časove rumunskog, na časove vožnje, kao i na časove srpskog kod moje divne profesorke dikcije jer sam tumačila Mariju Karađorđević, koja je pre svega bila rumunska princeza, koja se udala za Aleksandra Karađorđevića – ispričala je svojevremeno za Nova.rs.

Foto: Promo/Goran Đukanović

Davne 1973. izgleda nije bilo dostojnog glumca koji bi igrao Josipa Broza Tita u filmu „Sutjeska“, te je za tu ulogu angažovan holivudski glumac Ričard Barton.

Foto: – / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Kako kažu neki izvori, Barton je sve vreme snimanja, glumicom Elizabet Tejlor, bio lični gost čoveka koga je igrao – maršala Tita. Međutim, osim što je uživao u svim čarima VIP statusa u Jugoslaviji, voleo je i da ide među narod, da se druži i zabavlja sa “običnim” ljudima.

Bata Živojinović je kasnije pričao da je Barton na set dolazio spreman, ali da bi već do podne bio toliko pijan, da nije mogao da stoji.

– Dosta scena smo snimili tako što je kadar sniman do pojasa, a onda bi ga neko držao za noge kako ne bi pao. U jednoj sceni se toliko ljuljao, da sam ga čak i ja držao oko struka.

Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Jedna od značajnijih uloga Predraga Mikija Manojlovića je lik Vuka Karadžića u istoimenoj seriji iz 1987. U to vreme, ova TV serija bila je jedan od najvećih serijskih projekata ikada snimljenih kod nas.

Foto: Printscreen/YouTube/Serbo Media

U istoj seriji je Marko Nikolić tumačio lik Karađorđa, nakon što je 1983. takođe utelovio vođu Prvog srpskog ustanka u filmu „Karađorđeva smrt“.

Foto:Zoran Lončarević

Kad smo kod velikana srpske istorije, u „Boju na Kosovu“ (1989) lik kneza Lazara je glumio Miloš Žutić, dok je kneginju Milicu igrala Gorica Popović.

Bonus video

Dragan Bjelogrlić – beogradska premijera filma „Toma“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar