Foto: Wikipedia/The Wartenberg Trust postcard collection

Uskoro sa emitovanjem kreće serija "Aleksandar od Jugoslavije" na televiziji Nova S, koju je režirao čuveni Zdravko Šotra, a po motivima istoimenog romana Vuka Draškovića. Serija prati život kralja Aleksandra Karađorđevića, od njegovog dolaska na presto (1921) do atentata u Marselju (1934).

Ukoliko posmatramo istoriju i ono što se dešavalo u kraljevskoj porodici, očekuje nas mnogo epizoda uzbudljivih obrta i otkrivanja mračnih tajni kraljevske porodice. Nije zvanično potvrđeno da će neki od istorijskih momenata koje ćete pročitati u nastavku teksta zaista biti i prikazani u seriji, ali je sasvim u redu podsetiti se “druge strane istorije” koja je često i uzbudljivija od zvaničnih, šturih informacija koje možemo pročitati u školskim udžbenicima.

PROČITAJTE JOŠ

Gej afera koja je tresla kraljevstvo – veza princa Đorđa sa čuvenim matematičarem Mikom Alasom

Naši preci su vekovima živeli u Osmanskom carstvu, u kome je homoseksualizam bio u najmanju ruku tolerisan, pogotovo u vojničkoj sredini (setimo se opisa silovanja dečaka u Andrićevoj pripoveci “Mustafa Madžar”). Moguće je da su Srbi u to vreme povezali homoseksualizam s tuđinskom kulturom. Slično kao u engleskom, u kome reč gej potiče od reči koja znači veseljak i razuzdan i raskalašan; u srpskom je turcizam bećar danas oznaka za veseljaka i ženskaroša, a izgleda da je imala i ono drugo značenje.

Naravno, u patrijarhalnoj kulturi je homoseksualizam duboko potiskivan. Zato je verovatno na površinu otvoreno izbijala mizoginija, mržnja prema ženama.

Homoseksualizam, ipak, među Srbima nije uvek bio tako prikriven i prerušen. U 19. veku su u Beogradu postojale javne kuće s “orijentalnim merakom”, pod čime su se verovatno podrazumevali dečaci. Moderna vremena su donela i moderne homoseksualce.

Kralj Petar Prvi se žalio“do boga“ što mu „Mika Alas pečati sina Đorđa odastrag“.

Sada je jasno zašto se ovaj veliki srpski matematičar opredelio za alternativni život među alasima, pristanišnim radnicima i ostalim marginalcima Savamale. Možda je ova romansa uticala i na to što je Đorđe Karađorđević morao da se odrekne prestola. A i njegovo ubistvo sluge koga je izbezumljen ubio udarivši ga između nogu liči na ljubavnički gnev.

Foto: Wikimedia Commons/Djordjes

Na našoj najvećoj novčanici se nalazi lik dobrog prijatelja Mike Alasa, Slobodana Jovanovića, za koga se nikada nije čulo da je imao neku vezu sa ženama. Kralj Aleksandar Karađorđević nije bio gej, mada su strogo kažnjavani ljudi koji su širili takve glasine…Verovatno je režim bio preosetljiv zbog kraljevića Đorđa.

O tome je pisao i istoričar Predrag Marković.

Prema njegovim podacima, velikani srpske istorije koji su bili homoseksualci su upravo prvenac kralja Petra, princ Đorđe Karađorđević i general Petar Živković, predsednik vlade u vreme šestojanuarske diktature. Isto se pretpostavlja i za matematičara Mihaila Petrovića Alasa, kao i za jednog od najvećih srpskih predratnih intelektualaca Slobodana Jovanovića.

„Ova tema je zaista malo delikatna jer se mnogo toga krilo. Danas, i da hoćemo, možemo vrlo malo saznati o ljubavnom životu naših prababa jer one nisu ni znale da pišu, a kamoli da su o tome pričale. Ipak, ostalo je zapisano da se na demonstracijama protiv šestojanuarske diktature demonstriralo: ‘Dole Pera peder!’, a bilo je i pritužbi da je general Živković ‘zloupotrebljavao’ svoje gardiste“, rekao je svojevremeno istoričar Predrag Marković za „Vesti“.

U seriji „Aleksandar od Jugoslavije“, koja uskoro kreće sa emitovanjem na televiziji Nova S, ulogu princa Đorđa Karađorđevića ima glumac Miloš Timotijević.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar