Podeli
Foto: N1

Muzički sastav "Beogradski sindikat" objavio je prošle nedelje spot za novu pesmu "Izvini, Srbijo", u kojoj kroz stihove verno opisuju stanje u Srbiji koje je "šatro Zlatno doba, a u stvari mrkli mrak je". Frontmen grupe, Feđa Dimović, dao je kratak intervju za Nova.rs u kojem je pričao o ovom upečatljivom i zvučnom novom projektu.

PROČITAJTE JOŠ

“Pesma nosi nekoliko važnih poruka. Ne samo pesma, nego i spot koji je sam po sebi jedna metafora i neki naš pokušaj da pošaljemo poruku i kroz tekst i video. Muzika se danas gleda. Možda je glavna tema pesme problem koji osvetljava. Svi smo svesni tog problema i on je jako velik – radi se o odlasku mladih iz Srbije. Oni ovde ne vide perspektivu i ne mogu da popiju tu priču o zlatnom dobu koje postoji samo na televiziji u izjavama političara. Mladi se, zbog toga što vide istinu, blate u tabloidima i nazivaju huliganima, pogotovo nakon protesta koji su održavani u julu. Sama pesma o tome govori – mi nismo huligani, mi smo zbunjeni i sami, nismo protiv države, jesmo protiv vlasti”, rekao je on o pesmi za Nova.rs a potom dodao:

“Ovo je poziv da se svi dovedu pameti i da se institucije i država vrate u ruke građanima, dok ne bude kasno. Na kraju same pesme smo napisali da Srbija nije ničiji bordel, već naša zajednička kuća. Vreme je da se bordel pretvori u našu zajedničku kuću. Kada pričamo o spotu, u njemu možemo videti policajku koja igra oko šipke. Da ne bude banalno shvaćeno, to nije neka uvreda policiji kako reperi obično rade, to je metafora kako vlast vidi institucije. U spotu možemo videti i policiju u odelima koja baca novac, sve do trenutka kada jedan od njih kreće ka striptizeti da joj stavi novac u intimne delove. Ona ga odgurava i vraća se svojoj pravoj profesiji. To je dokaz da svaka uzurpacija institucija ima određeni rok. Neke crvene linije ne mogu da se prelaze. Kada se pređu, dolazi do haosa. Baš kao u spotu, policija će preći na stranu naroda.”

Na pitanje zašto odlučuju da se bave društveno – političkim temama u svojoj muzici, a ne nekim drugim stvarima koje primarno dominiraju u ostvarenjima ovdašnjih izvođača, Feđa odgovora da “to treba da bude uloga umetnika.”

“Mi to radimo već 21 godinu, koliko bend postoji. Doživeli smo sebe tako. Naša uloga je da budemo društveno angažovani. Mi nismo politički angažovani. Bavimo se društvom i pojavama u društvu. Negde bi tako trebalo da bude i inače. To treba da bude uloga umetnika. Mi nismo ovde da zabavljamo široke narodne mase, već da iznesemo određenu poruku. To mi radimo čitavog svog života i trudimo se da se u našoj muzici promovišu prave vrednosti. Želimo i da govorimo istinu. Tada nema razloga za strah. Čovek koji govori istinu se ne boji, jer zna da je istina na njegovoj strani”, objasnio je on za Nova.rs i nastavio:

“U pesmi imamo i samokritični deo – Izvini Srbijo, nisam bio tu za tebe, ali daću sve od sebe da ispravimo greške, praštaj živote za svo izgubljeno vreme, nikad nije kasno opet da nam krene. Mi negde i sami sebe kritikujemo. Polazimo sami od sebe. I mi smo, kao i svako od nas, krivi zbog društva u kome živimo. Treba da krenemo od samih sebe. Moramo prvo promeniti sebe da bismo promenili loš sistem. Ne treba da trpimo laž, prevaru, sebičluk i slično. Ljudi su skloni da zbog sebe i sopstvene koristi idu linijom manjeg otpora i prihvataju stvari koje im se nameću – a hod po liniji manjeg otpora vodi nas u društvo u kome slobode ne postoje.”

Želja i inicijativa za objavljivanjem novog albuma postoji, ali kada za to dođe vreme.

“Mi imamo želju da objavimo album. Radimo na njemu već neko vreme, ali s obzirom na to da se ne bavimo profesionalno muzikom, već svako od nas ima svoju karijeru i porodicu sa strane, koristimo slobodno vreme da se bavimo Sindikatom, jer to smatramo najvećim vrednostima u životu, pored porodice. To je borba sa vremenom. Zbog toga smo sporiji. Između ostalog, i ova pesma je nastala dosta ranije, ali dok smo sve završili, kradući naše slobodno vreme, objavili smo je tek sada. Mi ne jurimo aktuelnost i trudimo se da objavljujemo pesme koje će imati trajniju vrednost. Živimo u takvom vremenu gde svi sada objavljuju singlove, i sve je to neka fast – food kultura, tako da i zbog toga želimo da objavimo album. Kada će biti, ne znam – ali to je u planu”, zaključio je Feđa za naš portal.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar