Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Zoran Lončarević

Glumica i producentkinja Bojana Maljević, oglasila se povodom izjava episkopa bačkog Irineja o LGBT populaciji i mogućeg zakona o istopolnom partnerstvu u Srbiji. Kako je poručila na Tviteru, Irineju je bolje da ćuti.

„Episkop bački Irinej bolje da ućuti, jer malo mi fali da njemu i celom Sinodu pojasnim šta je neprihvatljivo. A blizu je februar. Imam strogu zabranu lekara da se nerviram… stoga, episkope, ne provocirajte moje strpljenje i ostavite homoseksualce na miru. Hvala“, napisala je Maljević na Tviteru.

Bojanin komentar odnosi se na nedavne izjave vladike Irineja koji je rekao da je homoseksualno ponašanje neprihvatiljivo i da Zakon o priznavaju istopolnih partnerstava, koji je najavila ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, nije njena ideja već ideja iz Brisela.

PROČITAJTE JOŠ

“Naš stav je sledeći: čovek je od Boga stvoren kao muž i žena, kao bračna zajednica, kao porodica, a ne kao ‘dvojica tatâ’ ili ‘dve mame’. Po ovoj stvari isto je učenje Biblije i Кorana. Homoseksualno ponašanje je neprihvatljivo i za Jevreje, i za hrišćane, i za muslimane, ali sadašnje vreme i davno prošlo vreme nisu isto vreme, tako da danas niko i nigde u kulturnom svetu ne kamenuje homoseksualce”, rekao je episkop Irinej za list Pečat.

Ovakav stav vladike Irineja ne iznenađuje, imajući u vidu njegove ranije izjave povodom sličnih tema, kao i stav Srpske pravoslavne crkve. Takođe, potreba Bulovića da se meša u državna pitanja uopšte nije novost, jer je reč o episkopu koji gaji bliske odnose sa državnim vrhom, te u tom smislu ima slobodu da se bavi i stvarima koje su van njegove ingerencije. Ono što ipak mora da birne, jeste snažno ćutanje vladike Irineja i njegovih saradnika na afere koje su potresale SPC. Više o tome možete pročitati OVDE.

Bojanin komentar izazvao mešovite reakcije na Tviteru 

Objava Bojane Maljević na ovoj društvenoj mreži izazvala je mešovite reakcije korisnika Tvitera, te se umetnica oglasila još jednom.

„Vidim brojne komentare i diskusije na moj gornji tvit. Moja tema u konkretnom tvitu čak nisu bila ni LGBT prava. Već hipokrizija u SPC. Ali zašto pojašnjavati? Ko je razumeo okej, ko nije šta mu mogu. U svakom slučaju rasprave i razmene mišljenja su u redu. Pozdrav svima“, napisala je ona.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (26)