Apokalipsa 2021: Jezive scene iz serije postaju realnost

Film 10. jan. 202109:20
Podeli:
Foto: Promo

Patent koji je Microsoft registrovao u SAD, a tiče se komunikacije sa mrtvima nakon njihove smrti, mogao bi da znači da se epizode čuvenog serijala Black Mirror ostvaruju.

Microsoft je patentirao chatbot kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, recimo preminulog člana porodice ili prijatelja.

PROČITAJTE JOŠ

U Microsoftu su zamislili da taj chatbot funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista radio, treba mu pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

Neverovatno, ali isto to je prvi put viđeno u serijalu Black Mirror – koja inače govori o apokaliptičnim i nerealnim scenarijima budućnosti.

Radi se o epizodi „Be Right Back“, koja je zapravo prva epizoda druge sezone ove popularne serije.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje “virtuelne” osobe. No postavlja se pitanje bi li osoba koja je preminula želela da se njen digitalni život koristi i, recimo, nakon njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja. A ko zna, možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi i kako želimo da naši najmiliji nastave razgovarati s nama i nakon smrti?

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar