U svojoj autorskoj emisiji "Utisak nedelje", koju možete pratiti nedeljom uveče na televiziji Nova S, Olja Bećković je ponovo za vas sumirala događaje koji su obeležili proteklu sedmicu. Ovonedeljno izdanje emisije posvećeno je našoj deci, šta im se dešava, otkud toliko nasilja u školama, da li su krivi roditelji, društvo ili obrazovni sistem?

Boris Budan, filozof, pokušao je da nam objasni nasilje koje vrše političari godinama unazad ubeđujući nas da su oni tu zbog naroda i ljubavi prema domovini.

Kada smo već kod političara i ljubavi prema narodu, čućete i skandalozno telefonsko obraćanje predsednika Srbije u medijima  sa nacionalnom pokrivenošču. Ko je ološ i šljam i zašto se tako lako vređaju ljudi i lepe epiteti izdajnika i terorista.

A Vučić nam je objasnio i zašto niko iz Srbije neće ići u Tiranu na Samit zapadnog Balkana, već ugovoreni sastanak na kome bi trebalo razgovarati o smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji. Samo koji dan kasnije spuštena je lopta na zemlju i uz savete izaslanika EU, predsednik nam je staloženo najavio da će se u Albaniju ipak možda i ići.

I ako je moguće sa najvišeg vrha države davati potpuno kontradiktorne izjave, da li je to nasilje nad zdravim razumom i opšteprihvaćeni obrazac ponašanja u svim segmentima našeg društva.

Kada smo već kod nasilja, pogledajte kako ono izgleda u izvedbi Dragana J. Vučićevića, koji optužuje novinarku Jelenu Obućinu da je trbuhozborac.

Da li naša deca gledaju televiziju, prolaze li pored kioska sa skandaloznim naslovnim stranama, kako ih zaštititi od slika zla u javnom prostoru ili recimo od izveštaja TV Pink sa suđenja grupi Veljka Belivuka.

Predsednik Srbije boravio je protekle nedelje u Norveškoj, gde se pored izrade baterija susreo i sa našim studentima kojima je obećao radna mesta odmah po povratku sa studija.

Posle užasne nedelje nasilja u školama koje je šokiralo čitavu zemlju videćete i primer nasilja nad pravosuđem. Posle partijskih rokada u vrhu policije i BIA, predsednik nam je po ko zna koji put rekao da „slučaj Jovanjica“ ne postoji.

Na kraju svih tema o nasilju na ulice širom zemlje izašli su i prosvetni radnici ogorčeni zbog dešavanja u školama za koja tvrde da prisutna unazad najmanje 10 godina i da predstavlja sliku društva u celini. Nasilje u javnom prostoru se ne sankcioniše, čak se ponekad i nagrađuje, „taj korov se zaliva umesto da se čupa kao u normalnim zemljama“, i zato ostaje pitanje da li su samo deca kriva.

BONUS VIDEO: Predlozi iz „Utiska“: Da li bi Duško Radović dozvolio da Beograd „umre tiho“?

Komentari

Svi komentari (1)