Ekološka katastrofa na Potpećkom jezeru: Lim pun smeća

Video 04. jan. 202112:44 > 15:07
Podeli:

Potpećkim jezerom ponovo pluta na stotine kubika raznog otpada koji preti da ugrozi rad hidrocentrale. Nabujali Lim doneo je do brane smeće sa severa Crne Gore, Brodareva i Prijepolja.

Na društvenim mrežama nedavno su osvanule fotografije koje svedoče o količini zagađenosti Potpećkog jezera, a koje se nalazi dva kilometra uzvodno od Pribojske Banje, na reci Lim.

Reč je o veštačkom akumulacionom jezeru, a prema fotografijama koje su se pojavile na internetu, može se zaključiti da ono trenutno više liči na plutajuću deponiju.

 

Inače, ovaj problem već godinama prati ovo jezero. Njime pliva đubre, a glavni uzrok zagađenja je otpad s prijepoljskog smetlišta koje se nalazi uz Lim i direktno se uliva u jezero. Fotografije su najpre objavljene na Fejsbuk stranici “Priboj” i ubrzo su se proširile po ostalim društvenim mrežama.

Građani ukazuju da je problem od ranije prisutan, ali da, ipak, situacija nikada nije bila ovako jeziva, te se postavlja pitanje šta će biti ukoliko se pod hitno ne krene sa rešavanjem problema.

kada je Potpećko jezero poslednji put izgledalo kao danas, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Prijepolje postigli su dogovor o hitnom zatvaranju deponije Stanjevine, najvećeg zagađivača akumulacije, i njene sanacije. Deponija je ubrzo zatvorena, ali očigledno problem i dalje nije rešen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar