Lava koja izbija nakon prve vulkanske erupcije na Kanarskim ostrvima u poslednjih 50 godina prisilila je vlasti da hitno evakuišu još jedan deo opštine El Paso na ostrvu La Palma, ali i da opomenu sve znatiželjnike koje je privukao spektakularni prizor da se drže dalje od ugroženog područja.

Stanovništvo jednog dela ostrva evakuisan je još u ponedeljak uveče, a posle masivnog izlivanja užarene lave, evakuacija je nastavljena i u utorak

Do sada je oko 6.000 od ukupno 80.000 stanovnika ostrva bilo prinuđeno da napusti svoje domove dok je reka užarene lave polako ali sigurno tekla ka okeanu, uništavajući sve pred sobom.

Vulkan je proradio prošle nedelje posle serije od nekoliko stotina manjih potresa. Erupcija je bila snažna sa velikom količinom lave i užarenog kamenja, koji su prvo uništili obližnje šume.

Nisu prijavljeni smrtni slučajevi ili povređeni, ali snimci dronom pokazali su dva jezika crne lave koji su stvarali zastrašujući prorez kroz krajolik dok su se spuštali niz zapadni bok vulkana prema moru.

Stručnjaci kažu da bi lava, kad stigne do mora, mogla izazvati još eksplozija i oblaka otrovnih gasova.

Pomorske vlasti zatvorile su dve nautičke milje mora kraj obale kao meru predostrožnosti kako bi „sprečile prilaz znatiželjnika na čamcima“.

Do utorka ujutru lava je prekrila 103 hektara zemljišta i uništila 166 kuća.

Komentari

Svi komentari (0)