Kad robijaši ponesu titulu „šampiona vakcinacije“

Video 29. dec. 202120:03
Podeli:

Uprkos tome što Bosna i Hercegovina ima jednu od najnižih stopa vakcinacije protiv koronavirusa u Evropi, muškarci i žene koji služe kaznu u zatvorskom sistemu zemlje su se iznenađujuće pojavili kao njeni "šampioni" vakcinacije.

Preko 80% zatvorenika u 13 bosanskih zatvora primilo je najmanje jednu dozu vakcine i stopa je u stalnom porastu. Nasuprot tome, ukupna stopa vakcinacije u zemlji je ispod jedne trećine odraslih i to ne zbog nedostatka vakcina, već zbog manjka zainteresovanih.

Nakon što se u početku borila – zajedno sa većinom drugih balkanskih zemalja – da obezbedi dovoljne doze vakcine, do kasnog proleća Bosna je imala stalne zalihe cepiva. U sklopu početne akcije vakcinacije u zatvoru Zenica, preko 90% osoblja i preko 60% zatvorenika do sada je primilo najmanje dve doze.

Od početka pandemije, u Bosni nije prijavljena nijedna veća epidemija virusa u zatvorima.

U međuvremenu, BiH je potvrdila preko 287.000 slučajeva i više od 13.000 smrtnih slučajeva, što je jedna od najgorih brojki u Evropi u odnosu na veličinu populacije od 3,3 miliona stanovnika.

Zatvorenici u Zenici su takođe nastavili sa izradom maski za lice koje se dele unutar ove, kao i u drugim ustanovama širom zemljeu.

Radionica je počela sa radom u prvim mesecima pandemije kada je lična zaštitna oprema bila deficitarna, a zatvorenici koji izrađuju maske tvrde da iako sve izgleda kao "radna terapija", ponosni su što u ovim teškim vremenima mogu da doprinesu u borbi protiv virusa.

Komentari

Vaš komentar