Više od 70 premijernih filmova biće od 7. do 16. maja prikazano u Beogradu na Međunarodnom filmskom festivalu FEST, koji se održava 49. put, saopštili su danas organizatori.

Filmovi će biti prikazivani u Centru Sava, Kombank dvorani, Domu omladine i bioskopu Sinepleks u tržnom centru Galerija.

U skladu sa merama protiv virus korona, u Centru Sava i Kombank dvorani će moći da prisustvuje po 500 gledalaca na svakoj projekciji, a u druge dve sale po 250.

Festival će otvoriti „Veliko iskopavanje“ australijskog reditelja Sajmona Stouna, u kojem igraju Keri Maligan i Rejf Fajns, a Fest će zatvoriti dokumentarac „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića, o scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, koji je i dobitnik ovogodišnje počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik“, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

To priznanje će biti uručeno i glumcu Radetu Šerbedžiji i režiseru Puriši Đorđeviću.

Predsednik Odbora Festa Ivan Karl je izjavio da održavanje festivala sa publikom, gostima i festivalskom atmosferom predstavlja podvig u godini virusa korona.

Suština festivala, čiji je moto „Povratak u budućnost!“, jeste da imamo kontinuitet i dobar duh energije, optimizma i entuzijazma. Fest treba da bude vetar u leđu povratku u bioskop, koji je žrtva korone, rekao je Karl.

Među filmovima koji će biti prikazani na Festu su „Minari“ Lija Ajzak Čanga, „Otac“ Florijana Zelera, „Rifkinov festival“ Vudija Alena, „Zemlja Nomada“ Kloe Žao, „Zvuk metala“ Darijusa Mardera, „Žena koja obećava“ Emerald Fenel.

U takmičarskom programu će biti 18 ostvarenja.

Žiri takmičarskog programa čine glumci Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić i reditelji Dane Komljen, Zaharijas Mavroeidis i Ines Tanović.

Komentari

Svi komentari (0)