Grob Džima Morisona je jedan od najposećenijih na čuvenom pariskom groblju

Video 03. jul 202216:28
Podeli:

Džim Morison muzičar, pesnik i frontmen kultnog benda "The Doors", umro je pre pedeset jednu godinu u Parizu i od tada je njegovo ime dobilo gotovo mitsko značenje.

Morison je umro u 27. godini u svom pariskom stanu, gde se preselio pokušavajući da ostavi probleme sa porocima iza sebe i udahne umetnički duh glavnog grada Francuske.

Groblje „Per Lašez“ u Parizu godišnje poseti preko tri miliona turista što ga čini gotovo najposećenijim grobljem na svetu.

U prošlosti je zabeleženo mnogo raznih neprijatnih scena na tom mestu, brojni Morisonovi fanovi su godinama unazad po grobu i u blizini ispisivali grafite, pevali, svirali, ali i konzumirali alkohol i droge. pa je uz grobno mesto Džima Morisona postavljena zaštitna ograda kako bi se mesto sačuvalo.

Na grobu se nalazila i Morisonova bista, rad hrvatskog vajara Mladena Mikulina koja je prvo bila devastirana, a onda je i zauvek nestala...

Na istom groblju počivaju Edit Pjaf, Onore de Balzak, Marija Kalas, Frederik Šopen, Armadeo Modlijani, Molijer, Marsel Prust, Oskar Vajld i mnoge druge slavne ličnosti.