Mi nemamo dijalog o bitnim društvenim temama, izjavio je izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović, koji može čak da nasluti prelazak medijskog rata u građanski rat.

On kaže da su mediji podeljeni u rovove između kojih ne postoji ništa, a trebalo bi da budu Regulatorno telo za elektronske medije REM i RTS.

Situaciju u kojoj se nalazimo, upoređuje sa stanjem neposredno pre ratova devedesetih.

„Uzmite tadašnje tekstove i zamenite reči Hrvat, Šiptar ustaša, sa rečima đilasovac, tajkun, izdajnik. Količina mržnje jeste tolika da su zamenjeni samo subjekti etiketiranja, a diskrus je ostao isti“, tumači Gavrilović.

Po njemu, Regulatornom telu za elektronske medije neophodan je „restart“, što podrazumeva da Skupština Srbije konstatuje da REM šest godina ne radi u skladu sa zakonom, a potom da se promisli kakvo nam je regulatorno telo potrebno.

Gavrilović smatra da je tačna tvrdnja predsednice Saveta REM da se to telo ne bavi cenzurom, ali da je to tako samo ukoliko nema kršenja zakona.

Kako je podsetio, „REM na osnovu člana 22 Zakona o elektronskim medijima ima pravo i obavezu da reguliše medijsku situaciju tako da ona bude u skladu sa Ustavom srbije, koji kaže da građani imaju pravo na objektivno, potpuno i istinito informisanje“.

Komentari

Svi komentari (0)