Rođen je u Bobangi 22. februara 1921. godine, u Francuskoj Ekvatorijalnoj Africi. Poznat je i kao car Bokasa I od Centralne Afrike ili Salah Edin Ahmed Bokasa, bio je vojni diktator i doživotni predsednik Centralnoafričke Republike, a kasnije samoproglašeni car Centralnoafričkog carstva.

Odmah je ukinuo ustav i počeo da vlada dekretima, a pokušaj atentata u aprilu 1969. iskoristio je da prigrabi titulu doživotnog predsednika. Dana 4. decembra 1976. proglasio se za cara Bokasu I, a država je dobila ime Centralnoafričko carstvo.

Godinu dana kasnije odžana je raskošna ceremonija krunisanja sa 5000 zvanica koja je bila inspirisana ceremonijom krunisanja Napoleona 1804.

Do 1979. Bokasina popularnost je opala. Januara te godine njegov režim je u krvi ugušio socijalni protest gimnazijalaca.

Dok je bio u poseti Libiji Bokasa je zbačen vojnim udarom 20. septembra 1979. uz pomoć francuskih specijalaca. Na vlast se vratio David Dako koji je proglasio povratak republike. Bokasa je izbegao u Abidžan na 4 godine, pa zatim u Francusku.

Godine 1986. vratio se u zemlju kada je čuo glasine da će biti dočekan kao Napoleon po povratku sa Elbe. To se pokazalo kao neistina. Bokasa je uhapšen i 1987. osuđen na smrt zbog ubistava, torture i pronevera. Optužbe za kanibalizam su odbačene a kazna je kasnije preinačena u zatvorsku.

Pomilovao ga je predsednik Andre Kolingba 1993. godine. Bokasa je preminuo od srčanog udara 3. novembra 1996, imao je ukupno 17 žena i 39 dece.