Beograd dobio još dva ogromna murala – Jana i TKV oslikale dorćolske silose

Video 24. sep. 202110:49 > 11:11
Podeli:

Naše svetski priznate umetnice Jana Danilović i TKV (Aleksandra Petković) završile su radove na dva velika murala na beogradskim Silosima.

Obe muralistkinje iza sebe imaju brojna priznanja, a TKV je odlikovana i ordenom Viteza reda umetnosti Francuske, dok je Jana Danilović učestvovala na preko 50 izložbi širom sveta.

Murali, čija je visina čak 16 metara, počeli su da se oslikavaju krajem maja kada je Jana Danilović započela svoj rad pod nazivom „Gaia“s Heart“.

Mural ime nosi po starogrčkom božanstvu Gaji, koja je u helenskom, ali i nizu drugih svetskih predanja, personifikovala Majku Zemlju i prirodu u celosti.

Druga faza slikanja i dalji razvoj ovog murala usledio je u avgustu, kada je i TKV počela rad pod nazivom „Bela pčela“, kako se u tradiciji slovenskih naroda naziva najstariji ženski predak od čak 16 kolena unazad.

I ukupan broj od 128 ćelija Silosa deljiv je sa 16, a njihova brutalistička arhitektura i izvorna funkcija najviše podsećaju upravo na saće, koje se uz simbol pčele provlači kao zajednički motiv oba murala i u direktnoj je vezi sa Medonosnim vrtom i Urbanim baštama koje su prve otvorene u sklopu ovog centra na obali Dunava.

Murali su dostupni javnosti svakog dana, a u zonu Silosa ulazi se na kraju ulice Dunavski kej na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike „Žitomlin“.

Komentari

Vaš komentar