BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica Buildings (zgrade), Anntenas (antene), Spains (mostovi), Earth (zemlja - litice) koje predstavljaju četiri grupe lokacija sa kojih se rade skokovi. BASE jumping je najekstremnija displina padobranstva.

Visine sa kojih se skače su male. Minimalna visina za skok iz aviona je 800 metara, poređenja radi u skoku sa 300 metara imate nekih 12 sekundi, a BASE jumperi skaču i sa nižih visina, pa je manje vremena da se bilo šta uradi. Smešno zvuči ali što je niže to je opasnije.

Pakuje se samo jedan padobran jer za rezervni ne bi bilo vremena ni da se otvori. Sam skok traje 10-15 sekundi (običan skok iz aviona traje prosečno oko tri minuta i više). Pakovanje padobrana i tehnika su presudne za BASE skokove, ako momenat skoka nije izveden pravilno skakač upada u okretanje ili izvrtanje pa padobran nema vremena pravilno da se otvori i gravitacija neometano skok pretvara u slobodan pad.

Uprkos tome što su opasni, pozitivna strana BASE skokova je da se može izvesti sa bilo kog mesta (platforme) samo ako zadovoljava minimalnu visinu. Tako da su pored litica i visokih mostova koji su tamo daleko u prirodi, na meti su  i objekti u urbanim zonama, visoke zgrade, dimnjaci, spomenici…

Baš zbog te niske visine koja ga čini ekstremnim BASE skokovi su zabranjeni u mnogim zemljama.  Ilegalni skokovi ipak se izvode svuda po svetu uprkos dodatnom riziku koje nose, nepripremljenosti, kao i mogućnost zatvorske kazne ako vas uhvate, kao da sam skok nije dovoljno uzbudljiv. Ali adrenalina nikad dosta.

Bonus video: Bejs džamping – adrenalinski zavisnici skaču u ponor