Čuvena švedska grupa ABBA koja je harala muzičkom scenom 70-ih i 80-ih godina, posle 4 decenije objavljuje svoj novi album, zajedno sa koncertnim nastupom na kome će ovaj kvartet biti potpuno digitalizovan.

Najavljeni album „Voyage“, koji će biti objavljen 5. novembra, nastavak je izdanja „The Visitors“ iz 1981. godine, a virtuelna verzija benda započinje niz koncerata u Londonu 27. maja. 2022.

„Napravili smo pauzu u proleće 1982. godine i sada smo odlučili da je vreme da je okončamo“, navodi se u saopštenju ABBA-e u. „Kažu da je glupo čekati više od 40 godina između albuma, pa smo snimili novi.“

Grupa je uz pomoć 3D animatora stvorila hologramski prikaz koncerta, koristeći kompjutersko snimanja pokreta i druge tehnike, sa kompanijom za specijalne efekte Džordža Lukasa.

Mnogi ga već sad nazivaju „najčudnijim i najspektakularnijim koncertom o kojem ste mogli sanjati“.

„Moći ćemo da sednemo zajedno sa publikom u prve redove i gledamo naše digitalne likove kako izvode pesme“, navodi se u saopštenju grupe. “Čudno i divno!”

Planirana turneja podstakla je i rad na albumu na kome se nalaze nove pesme „I Still Have Faith In You“ i „Don’t Shut Me Down“. Rad je otpočeo 2018. godine, a odložila ga je pandemija koronavirusa.

Virtuelni koncert će se održati 50 godina od osnivanja grupe koju su većinu svog postojanja činila dva bračna para, a čije ime je skraćenica imena njihovih članova, Agnete, Bjorna, Benija i Ane.

Njihova muzika ostala je sveprisutna decenijama od prestanka rada benda, delom i zbog scenskog mjuzikla „Mama Mia!“ i još dva filma koja su usledila.

Uvršteni su u Rock and Roll Hall of Fame 2010.

Prošle nedelje grupa je pokrenula veb stranicu pod naslovom „ABBA Voyage“, a ulaznice za ovaj dugo očekivani spektakl će biti puštene u prodaju od utorka.

Komentari

Svi komentari (0)