Vukan u Tiršovoj Foto:privatna arhiva

Na predlog odbornika Socijalističke partije Srbije, odbornici u Skupštini grada Vranja odrekli su se današnjih dnevnica kako bi novac bio uplaćen za lečenje njihovog malog sugrađanina, bebu Vukana Stojiljkovića, koji je oboleo od spinalne mišićne atrofije. Kako je za portal Nova.rs potvrdio Srđan Dekić iz SPS-a, pozivu su se odazvali svi odbornici. Odrekli su se dnevnica koje su po 5.000 dinara, a vranjska Skupština ima 65 odbornika.

Podsećamo, priča porodice Stoiljković iz Vranja potresla je celu Srbiju, a celo Vranje se diglo na noge – građani gotovo svakodnevno raznim akcijama, uličnom prodajom, svirkama, žurkama, doniranjem pazara od kafa u lokalima, okupljanjima bajkera, uplatama sa privatnih i poslovnih računa, slanjem poruka, humanitarnim bazarima, pokušavaju da Stoiljkovićima pomognu kako bi sakupili ukupno 2,5 miliona evra.

Muke Vukanovih roditelja počele su kada je on imao tek 3 meseca, iako je 6. avgusta prošle godine rođen kao zdrava beba, sa ocenom 9 na rođenju. Kada je imao samo dva meseca, zbog slabosti trbušnih mišića, operisana mu je preponska kila. Međutim, nakon trećeg meseca je Vukan postepeno prestao da pomera nogice i da dobija generalizovanu slabost mišića. Nakon pregleda i analiza, dobili su dijagnozu – SMA tip 1, teška i progresivna neuromišićna bolest, koja može da ima i smrtnih ishod.

Mišići ubrzano atrofiraju, gube se životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje, disanje… A Vukan sada lakše guta hranu i diše jer je sa 6 meseci primio pomenutu Spinrazu. Da bi živeo kao svi normalni ljudi, neophodna je genska terapija Zolgensma, koja košta oko 310 miliona dinara. Ovaj iznos je neophodan za lečenje u inostranstvu, rehabilitacije, fizikalne i okupacione terapije, za laboratorijske analize, lekove, suplemente, ortopedska pomagala, medicinske aparate kao i za putne troškove, smeštaj itd.

Za to je potrebno da svi pošaljemo SMS sa sadržajem 1239 na broj 3030

Ukoliko želite da pomognete Vukanu, to možete učiniti i uplatom na račun.

Dinarski račun: 160-6000001381533-66

Devizni račun: 160600000138150165

IBAN: RS35160600000138150165

SWIFT: DBDBRSBG

Bonus video: Potresan apel Vanjine mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar