Foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Kupovinom paketa akcija dve firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zajednički će imati kontrolu nad kompanijom Al Dahra iz Abu Dabija u čijem sastavu je nekoliko preduzeća u Srbiji, uključujući i PKB, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kontrolu nad Al Dahrom (Al Dahra Group Sole Proprietorship LLC), uz kompaniju Baynunah Agriculture LLC, imaće ubuduće i Grainveta Limited.

Al Dahra posluje i u Srbiji pa su se te dve kompanije obratile Komisiji za zaštitu konkurencije podnoseći prijavu koncentracije na tržištu.

Prijavu su poslale u junu, a Komisija im je dala pozitivan odgovor u roku od dvadesetak dana, u skraćenom postupku.

Reč je o kompanijama o kojima nema dostupnih podataka u javnosti – Baynunah Agriculture LLC i Grainveta Limited nemaju korporativne prezentacije i sajtove, a o poslovanju se ne može videti ni na službenim stranicama privrednih institucija u Abu Dabiju, navodi VOICE.

Povezane vesti:

Al Dahra se u Srbiji pominje još od 2013, kada je u Abu Dabiju tadašnji potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom potpisao međudržavni sporazum o saradnji.

Al Dahra je po ugovoru sa Vladom Srbije trebalo da preuzme tadašnja preduzeća u restrukturiranju – Bačku iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre, Mladi Borac iz Sonte i Agrobačku iz Bača. Nije poznato zašto taj sporazum nije poštovan i kako je Al Dahra ispala iz igre kada je o ovim firmama reč, piše VOICE.

Ipak, ova kompanija nije otišla iz Srbije. Godinu dana nakon prvog pojavljivanja u aranžmanu Vučića i bin Zajeda postala je većinski vlasnik firme Rudnap agrar Vojina Lazarevića, a 2015. i stopostotni vlasnik. Rudnap je tada imao voćnjak jabuka na 130 hektara nadomak Iriga, navodi se u članku.

Dodaje se da se potom Al Dahra kao ozbiljan igrač u srpskom agrobiznisu javlja 2018. kada je Ministarstvo privrede objavilo tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) po početnoj ceni od 104,5 miliona evra, što predstavlja 50 odsto procenjene vrednosti imovine PKB-a.

Na prodaju je ponuđeno 16.785 hektara zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi i zalihe.

U oktobru 2018. godine Ministarstvo privrede Srbije potpisalo je sa kompanijom Al Dahra Srbija doo iz Iriga ugovor o prodaji imovine PKB-a po ceni od 105,055 miliona evra. Matična kompanija kupca bila je Al Dahra Agriculture LLC. Vojin Lazarević postavljen je tada za novog direktora Al Dahre Srbija doo Irig, piše VOICE.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)