Foto:Privatna arhiva

Ispred Sabornog Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, u toku su opelo i zaupokojena liturgija umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju.

Liturgiji prisustvuju premijer Crne Gore Zdravko Кrivokapić, ministar finansija u Vladi Crne Gore Milojko Spajić, ministarka prosvete u Vladi Crne Gore Vesna Bratić, generalni sekretar Vlade Crne Gore Božo Milonjić, princ Filip i princeza Danica Кarađorđević, košarkaška legenda Dejan Bodiroga.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, tu su i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurčićem, brojni igumani i igumanije iz Crne Gore i sa Кosova i Metohije.

Prema rečima organizatora, očekuje se dolazak predsednice Republike Srpske, Željke Cvijanović.

Na liturgiji poju prizrenski bogoslovi.

Kako se ranije navodilo u medijima, u 12 časova će pogrebna povorka krenuti od Sabornog hrama do manastira Tvrdoš.

„Umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, Atanasije, upokojio se u Gospodu. Njegovo preosveštenstvo preminuo je u večernjim časovima, u četvrtak, 4. marta 2021. godine, u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Trebinje. Obaveštenje o sahrani novopredstavljenog vladike biće objavljeno naknadno“, saopšteno je iz mitropolije 4. marta ove godine.

Da je preminuo vladika Atanasije okupljenim vernicima je u trebinjskom sabornom hramu saopštio i vladika Dimitrije. On je rekao da će Atanasije biti sahranjen u manastiru Tvrdoš, prenosi banjalučka Alternativna televizija (ATV).

Za ATV prethodno je potvrđeno iz trebinjske bolnice da je vladika preminuo od posledica koronavirusa.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije primljen je na lečenje u bolnicu u Trebinju u drugoj polovini februara, posle testiranja na prisustvo koronavirusa.

Stanje mu se pogoršalo dva dana ranije, kada je priključen na respirator. Imao je upalu oba plućna krila, piše ATV.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare