Foto: Printscreen

Epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je da će na prvoj sledećoj sednici predložiti da se u školama koje imaju svoju fiskulturnu salu odvija nastava fizičkog vaspitanja. 

„Dileme nema mogli smo da pustimo da se fizičko obrazovanje odvija normalno u salama. Međutim, postojao je na počektu jedan oprez pod pritiskom javnosti, delom prosvetnih radnika i roditelja. Lično se zalažem da sale budu otvorene za decu u školama“, rekao je Tiodorović u jutarnjem programu „Probudi se“ Na TV Nova S.

Kako je Nova.rs ranije pisala školama je naloženo da se izbegava održavanje časova fizičkog u školskim fiskulturnim salama, dok se u tim istim fiskulturnim salama uveče dozvoljavaju održavanje treninga na koje dolaze isti ti đaci kojima tokom dana nije dozvoljeno da borave u sali.

Komentarišući kako protiče prvi mesec školske godine, ocenio je da je situacija povoljna, kao i da je “iznenađujuće pozitivno da su deca većinom bila zaintetesovana da krenu u školu”

„Imamo pojave pozitivne dece, ali to su najčešće deca koja imaju u porodici nekoga ko je pozitivan.  I dalje će biti toga, ali organizacija u školama je dobra“ naveo je.

Prema njegovim rečima, od 880 hiljada školaraca, koliko postoji u Srbiji, do sada pozitivno oko 52 učenika srednjih i osnovih škola i dvedsetak prosvetnih radnika.

I  roditelji i lekari da budu odgovorni

Povodom slučaja deteta na Novom Beogradu kada je lekar za dete sa simptomima korone procenio da nema potrebe za testiranjem da bi se pošto su ga roditlji samoinciijativo testirali, pokazalo da je pozitivno, Tiodorović je pozdravio odgovornost pomenutih roditelja.

„Treba shvatiti da je roditelj bio vrlo odgovoran i da je postupio na pravi način. Sigurno je da lekari moraju da posvete više pažnje svim znacima oboljenja. Moram reći da lekar mora da se drži protokole. Dete koje ima temperaturu i bol u grlu, kašlje i kija mora da se testira. Verujem da to naši pedijatri znaju, ali dešava se kao u svakom poslu“ naglasio je.

On je odbacio ocene da je odluka Kriznog štaba da se deca vrate u škole imala za cilj da se desi tiho prokužavanje.

„Niko se nije bavio procesom tihog prokužavanja,  a da li se to odvija, odvija se normalno. To je normalno. Gde su deca bila do sada. U dvorištima, oko zgrada, deca su morala ada se druže i u da žive. Mnogo veća odgovornost je na nama odrasilma“ istakao je on.

Govoreći od nadzoru građana koji se danas posle 18 časova vrate iz zemalja regiona, gde postoji veći broj zaraženih nego u Srbij, Tiodorović je istakao da je reč o meri koja se zasniva „na samosvesti i odgovornosti građana koji se vraćaju sa putovanje.

„Nije ova mera toliko sigurna. Jasno je da onaj koji ima bilokakve znake oboljevanja mora odmah da se javi u kovid ambulantu. Oni koji nemaju tegobe, oni treba da se prijave elektronski. Te prijave su nam važne da u pravih 24 časa pohvatamo te prve potencijalne slučajeve“ objasnio je.

Posle elektronske prijave, u narednih desetak dana pratiće se stanje prijavljenih i to, kako je naveo Tiodorović, podrazumeva da će lekari pozivati prijavljene tokom tog perioda da ih pitaju u kakvom su stanju.

„Kod ove mere jako je važna samosvest i disciplina svih nas“ zaključio je Tiodorović.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare