Svakodnevno slušamo preporuke o održavanju distance i prevenciji korone, upravo zbog toga se izbegava održavanje časova fizičkog u školskim fiskulturnim salama, pa deca uglavnom vežbaju u dvorištima, bez kontakta. Istovremeno, pojedine škole u tim istim fiskulturnim salama uveče dozvoljavaju održavanje treninga na koje dolaze isti ti đaci kojima tokom dana nije dozvoljeno da borave u sali. Škole su se u nedostaku preciznih pravila i uputstava, očigledno same dovijale i snalazile.

Broje se slučajevi korone u školama. Juče je zabeležen i prvi slučaj širenja zaraze među đacima. Dva đaka istog odeljenja su dobila koronu, a od člana kriznog štaba Predraga Kona stiglo je objašnjenje da „nije bilo nekog opisanog bliskog kontakta, ali je jasno da maske nisu nosili u dvorištu, a da su bili blizu“.

Zbog svega toga krajnje apsurdno deluje informacija da je Krizni štab tek juče sačinio uputstva o načinu na koji u školskim fiskulturnim salama mogu da se održavaju treninzi lokalnih sportskih klubova. Uputstvo stiže 15 dana od početka školske godine, očigledno se nikome nije žurilo.

Iz Ministarstva omladine i sporta predočili su nam neke od glavnih mera kojih se treba pridržavati tokom treninga.

Foto: Shutterstock

„Mora se vršiti detaljna dezinfekcija sala u kojima se obavljaju treninzi. Treninzi moraju biti bez publike, niko ne sme da prisustvuje osim samih sportista i trenera.

Jedino sportisti ne moraju da nose zaštitnu masku, a svi ostali uključujući i trenere, moraju da nose maske. Ukoliko treniraju maloletna lica ne mogu da prisustvuju ni roditelji. Meri se telesna temperatura pred svaki trening. Biće istaknuta i pravila ponašanaja, a Ministarstvo prosvete će uputiti dopis školama sa detaljnim instrukcijama“, objašnjavaju iz Ministarstva omladine i sporta.

Dok se razmatra kako da lokalnim klubovima budu omogućeni trenizi u školskim fisulturnim salama, od ministra prosvete Mladena Šarčevića stiže obaveštenje da „u školama ima 20 zaraženih među odraslima i 52 dece na 850.000 učenika, što je dobar rezultat“.

Sudeći po ovoj konstataciji, sve je u najboljem redu i treninzi mogu bez problema da počnu.

Ipak, u razgovoru sa direktorima škola saznajemo da većina njih još uvek izbegava da usled posebnih mera zbog koronavirusa svoje fiskulturne sale ustupa za treninge.

„Ranijih godina smo iznajmljivali fiskulturnu salu, ali ove školske godine to nismo učinili, ipak, nije svejedno. Pratimo epidemiološku situaciju“, kaže nam Uroš Momčilovič, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ smeštene u samom centru Beograda.

Prema informacijama kojima on raspolaže, ni ostale škole sa teritorije opštine Stari grad, kojoj njegova ustanova pripada, nisu se odvažile da iznajmile svoje fiskulturne sale.

Direktorka beogradske Osnovne škole „Veselin Masleša“ Natalija Matić kaže da je pre korone njena škola ima dobru dugogodišnju saradnju sa sportskim klubovima, ali da od početka ove školske godine, zbog korone, tu saradnju nisu obnovili.

„Vidim da je neki dopis školama tim povodom stigao, ne znam još uvek kako ćemo se prema tome odnositi. To nam trenutno nije prioritet. Ima nekih zahteva, ali hoću prvo da vidim sa svojim aktivom direktora i da zajednički odlučimo kako ćemo postupati dalje.

Ima klubova koji nam se već javljaju, to su naši dugogodišnji saradnici koji su iznajmljivali fiskulturnu salu, pritom ja sam imala ugovor sa njima na četiri godine, iz toga je proisticalo njihovo pravo da mi se obrate“, objašnjava direktorka.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa nekim od predstavnika Kriznog štaba i detaljnije čuje uputsva i preporuke o korišćenju fiskulturnih sala za treninge sportskih klubova. Zanimalo nas je i koliko je takva odluka logična u trenutku pandemije i zašto se sa njom čekalo dve nedelje, ali odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare