Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE/ Sputnik / Profimedia, Shutterstock, Screenshot/twitter.com/rybar_en,

Međunarodna zajednica sve više strahuje od nuklearnog napada, kojim preti ruski predsednik Vladimir Putin. Da stvar bude još gora, ovaj lider, koji je počinio invaziju na Ukrajinu pre osam meseci, dao je svetu tri dobra razloga da poveruje u to da je katastrofa itekako moguća.

Poslednji alarm stigao je prekjuče – uočeno je kretanje moćnog Posejdona – bespilotnog podvodnog plovila koje se može naoružati nuklearnom bojevom glavom.

Zbog toga, međunarodni analitičari, sugerišu da je verovatno da će Putin pribeći posezanju nuklearnog oružja na Crnom moru. Viši obrambeni izvor tvrdi da svako korišćenje nuklearnog oružja predstavlja velik rizik jer nešto uvek može poći po zlu.

Foto: Shutterstock

Naime, ukoliko bi došlo do greške prilikom ispaljivanja nuklearna bojeva glava bi mogla da pogodi ruski grad blizu ukrajinsko-ruske granice poput Belgoroda. Tada bi Putin morao da podigne intenzitet ratovanja.

Zbog toga se očekuje da će Rusija testirati svoje bespilotno podvodno plovilo Posejdon koji može da se naoruža nuklearnom bojevom glavom. I dok američki zvaničnici i pripremaju reakciju, NATO je navodno notirao da ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod ide prema Arktiku.

Inače, Posejdon je prozvan „oružje apokalipse“, i može se ispaliti iz podmornice.

Pročitajte još:

Posejdon će biti testiran u Karskom moru, severno od Rusije. Posejdon je dugačak oko 24 metra, a domet mu je najmanje 10 hiljada kilometara.

Namenjen da posluži kao odgovor na povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz ABM sporazuma i da poveća sposobnost Rusije da savlada odbrambene sisteme SAD, kao što su antibalističke rakete, šinske puške ili lasersko oružje. Ipak, ono što najviše zabrinjava su spekulacije da je Posejdon opremljen kobaltnom bombom.

2. Zaporožje

Tokom četvrtka se upalila još jedna crvena lampica. Putin je naložio da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod kontrolu Rusije. Iako je ova elektrana od marta pod kontrolom Rusije, ovim ukazom je prvi put do sada Putin zvanično položio pravo na nju.

Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

U ukazu Vlade Rusije piše da je Rusija sada vlasnik nad objektima za korišćenja atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane i druge imovine neophodne za sprovođenje njene delatnosti i da će ona da preduzme mere u cilju stvaranja saveznog državnog unitarnog preduzeća „Zaporoška nuklearna elektrana“, kako bi osigurala bezbednost objekata upotrebe atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane.

Ukoliko se u obzir uzme teorija da bi Putin mogao namerno da uništi ovu nuklearku, najveću u Evropi, postaje jasno koliko je ovaj potez ruskog lidera opasan po čitav stari kontinent.

3. Voz apokalipse

Ipak, Putinov potez koji najviše zabrinjava jeste premeštanje opreme za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad anektiranim regijama.

Foto:Screenshot/twitter.com/rybar_en/EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK

Naime, voz je snimljen negde u središnjoj Rusiji, navodno ide prema Ukrajini, a snimljena oprema pripada odeljenju ruskog ministarstva odbrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja.

Međunarodni analitičari sugerišu da je verovatno da ruski predsednik Vladimir Putin ovim potezom sugeriše da je spreman da posegne za nuklearnim oružjem na Crnom moru,što takođe predstavlja ogromni rizik.

Ipak, postoje i tri objašnjenja koja ukazuju da je sitacija nešto blaža.

Prvi razlog je što Putin želi da pokaže Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala.

Druga dva razloga su ipak, po mišljenju stručnjaka realnija. Jesen je uobičajeno vreme za vežbe Strateških raketnih snaga ruskih jedinica tako da verovatno opremu prebacuju na mesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vežbu ‘Grom‘, koja se odvija u oktobru, a ‘nuklearni voz‘ je samo deo tih vežbi.

BONUS VIDEO Rusi preuzeli nuklearnu elektranu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar