Foto: Shutterstock

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je zaplenilo bitkoine, svojevremeno vredne 3,36 milijardi dolara čija je vrednost sada oko milijardu dolara, koje je investitor u nekretnine Džejms Džong iz Džordžije ukrao pre jedne decenije sa crnog veb tržišta Silk Roud.

Prema navodima vlasti, Džong je ukrao bitkoine sa ilegalnog tržišta Silk Roud, mračnog veb foruma na kojem su se kriptovalutama kupovali i prodavali droge i drugi nedozvoljeni proizvodi. Silk Roud je pokrenut 2011. godine, a Federalni istražni biro ga je zatvorio 2013. Njegov osnivač Ros Vilijam Ulbriht služi doživotnu kaznu zatvora.

Džong (32), koji stoji iza krađe, priznao je u petak krivicu po jednoj tački optužnice za onlajn prevaru, za koju je predviđena maksimalna kazna od 20 godina.

Federalni agenti su ušli u trag ukradenom digitalnom plenu pre godinu dana, kada su pretražili DŽongovu kuću u Gejnsvilu (DŽordžija) i pronašli mehanizme za čuvanje bitkoina u podzemnom sefu i u kutiji za kokice ispod prekrivača sakrivenih u njegovom plakaru u kupatilu, naveli su tužioci u izjavi datoj pod zakletvom.

Plen od skoro 52.000 bitkoina, najpopularnije digitalne valute na svetu, izgubio je dve trećine vrednosti tokom prošle godine, navodi list.

Televizijska stanica CNBC prenosi da je to druga najveća finansijska zaplena Ministarstva pravde do danas, posle zaplene kripto imovine vredne 3,6 milijardi dolara čija je krađa povezana sa hakovanjem kripto berze Bitfineks 2016, o čemu je ministarstvo izvestilo u februaru ove godine.

Specijalni agent Tajler Hečer iz Uprave za prihode – Kriminalističke istrage, rekao je da je DŽong koristio „sofisticiranu šemu“ za krađu bitkoina sa pomenutog ilegalnog tržišta.

Prema saopštenju za medije, on je u septembru 2012. godine otvorio devet lažnih naloga na Silk Roudu, sa ulozima između 200 i 2.000 bitkoina. Zatim je pokrenuo preko 140 brzih uzastopnih transakcija, što je prevarilo sistem za obradu povlačenja sredstava koji je prebacio na njegove račune približno 50.000 bitkoina. DŽong je nakon toga prebacio bitkoine na različite adrese novčanika za čuvanje kripto imovine, koje je on kontrolisao.

BONUS VIDEO Sem Bankman – Kripto Robin Hud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar