Foto:Shutterstock/Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pravu buru je izazvao hrvatski predsednik Zoran Milanović juče izjavom da je Kosovo oteto od Srbije od strane međunarodne zajednice. Bruje svi - od Amerike do Rusije, naročito na Balkanu, o promeni kursa hrvatskog lidera i (tačnoj) izjavi koja je ocenjena kao šokantna. Zapravo je mnogo jednostavnije. Nije Milanović odjednom promenio svoj ionako upitni politički diskurs, već intenzivno radi na ispunjenju zadatka koji je, po svemu sudeći, došao direktno iz Kremlja.

Nije ni bio plan da se juče na konferenciji za medije u Petrinji govori o Srbiji i Kosovu. Milanović je upitan o Hrvatskoj, ratu u Ukrajini i slanju vojne podrške. Međutim, brzo je uspeo da od „Krim više nikada neće biti Rusija“ stigle do „oteli smo Kosovo Srbiji“.

„Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto? Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to uradio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta“, rekao je Milanović, na iznenađenje mnogih.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Od tada traje histerija – Hrvatske o šok izjavi predsednika, Ukrajine o neprimerenim izjavama, Rusije o hvalospevima i Srbije o konačnom priznanju Hrvatske o Kosovu.

Srpski mediji egzaltirano su preneli Milanovićeve reči, navodeći da je ovo prvi put da jedan lider članice NATO govori o Kosovu ono što Srbija ističe već deceniju.

Nisu sporne nadasve tačne Milanovićeve reči o tome kako je međunarodna zajednica „anektirala Kosovo“ i praktično ga „otela od Srbije“, već momenat u kom su one izrečene.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Putinov narativ

Naime, Milanović je juče, govoreći o Krimu pomenuo Kosovo. Ovo smo ranije mnogo puta imali prilike da čujemo od ruskih zvaničnika i samog Vladimira Putina, kada pravdaju invaziju na Ukrajinu koja ničim opravdana ne može biti. Narativ je sledeći: Zapad je podržao Albance na Kosovu, Kosovo je oteto od Srbije, međunarodna prava su kršena, a niko za to nije mario. Rusi će sada raditi po istom receptu.

Krim je bespravno anektiran 2014. godine, pod opravdanjem da tamo, ali i u Donbasu, većinski živi rusko stanovništvo koje želi da bude deo Rusije.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Isti izgovor Rusija je imala i u septembru prošle godine, kada je nakon nameštenih referenduma anektirala četiri ukrajinske oblasti  – Zaporošku, Donjecku, Lugansku i Hersonsku. Princip je isti – tamo su Rusi koji žele da budu deo Rusije, nebitno što je reč o teritoriji druge suverene države.

Putin je u govorima više puta napravio paralelu Krima i Donbasa sa Kosovom, što ne čudi, jer je reč o Putinu. Ipak, čudi što je sada i Milanović počeo da zagovara te teze, i to kao predsednik Hrvatske – članice Evropske unije (EU) i NATO saveza.

A možda i ne treba da čudi, imajući u vidu ranije istupe predsednika Hrvatske i njegovu naprasnu bliskost sa Miloradom Dodikom – jednim od retkih evropskih lidera koji je od početka rata u Ukrajini posetio Putina u Moskvi. Ne da bi apelovao na njega da zaustavi bezumni rat, već da mu pruži podršku.

Zvezda ruskih medija

Tako je Milanović prethodnih meseci dospevao do gotovo svih vodećih ruskih medija, gde je ocenjen kao čovek koji govori istinu na Balkanu. Između ostalog, jer je zdušno odbijao da dopusti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Da hrvatski lider nije zvezda samo u novinama i na portalima, svedoče reči ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Ponovo govoreći o licemerju Zapada (koje je juče pomenuo i Milanović, navodeći da je Putin godinama provociran), Lavrov je nedavno pohvalio Milanovića zbog „poštenih i otvorenih“ izjava o ratu između Rusije i Ukrajine.

Pokušao je hrvatski predsednik da se „opere“ od ove podrške, ali uzalud. Već tada je postalo jasno ono što se šuška već duže vreme – Putin ima novog propagandistu na Balkanu, a nije reč o Aleksandru Vučiću, niti Miloradu Dodiku, na čijem je privatnom imanju Milanović krajem prošle godine proveo nekoliko tajnih sati.

BONUS VIDEO Milanović: Anektirali smo Kosovo, mi i međunarodna zajednica smo ga oteli od Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare